Weercolumn: Vanaf zondagmiddag al wat dooi

Het blijft koud tot zeer koud tot zondagmiddag. Vooral tijdens het begin van de nieuwe week lijkt het minder koud te worden. Waarschijnlijk wordt het nog wat zachter daarna. De koudegolf over grote delen van Europa wordt voornamelijk in stand gehouden door een massief hogedrukgebied boven het noorden van Europa. Het zwaartepunt van deze anticycloon verplaatst zich iets in zuidelijke richting waardoor de drukverschillen zullen afnemen. Dat betekent dat de ijskoude wind inmiddels aan de ketting is gegaan. Tevens is het goeddeels opgeklaard en dat merkten we al aan de lage minima afgelopen nachten. Doordat er nog een deftig sneeuwdek aanwezig is, worden de nachten nog wat kouder tot zaterdagochtend. Mocht het kraakhelder blijven tijdens de kleine uurtjes, zijn minima haalbaar van -10 graden in de meeste bebouwde delen tot -15 graden in de buitengebieden. In een enkele beschutte duinpan is zelfs even -18 graden haalbaar!
De dagtemperaturen blijven laag tot zondagmiddag. Pas dan zou de temperatuur kunnen flirten met het vriespunt of er zelfs iets bovenuit komen, mocht er al even een wat zachtere zuidwestenwind doorkomen. Schaatsen gaat volop lukken (geen Elfstedentocht uiteraard) en de kans op een formidabel schaatsweekend is dan ook zeer groot te noemen. Ouderwetse winterse sferen zijn er in het weekend: veel zon en aangename temperaturen in de middag. De wind waait amper meer uit een richting tussen oost en zuidoost. Ook op de slee of op de latten is het prima toeven. Langlaufmogelijkheden zijn er vast volop in de duinen, maar ook elders.
Begin deze week ging het Amerikaanse weermodel zelfs nog voor een verlenging van de vorstperiode tot pakweg 22 februari. Maar de laatste ontwikkelingen neigen dus naar een verzachting vanaf zondagochtend. De koude lucht boven het Europese vasteland geeft het overigens niet snel op. Rond maandag zou er wat regen of sneeuw kunnen komen op de Eilanden (dooiaanval). Februari was aanvankelijk anderhalve graad te zacht. Afgelopen maandag zaten we precies op het langjarig gemiddelde en inmiddels is uiteraard al sprake van een te koude maand. De kans is ook groot dat deze sprokkel in het geheel tenminste 1-2 graden te koud uitpakt.