Zo'n grote groep parelduikers bij elkaar is uniek in Nederland (Foto: Maarten Sluijter).
Zo'n grote groep parelduikers bij elkaar is uniek in Nederland (Foto: Maarten Sluijter).

Grote groep parelduikers overwintert in het Grevelingenmeer

"De parelduikers trekken ieder jaar langs de Nederlandse kust van het Noorden naar het Zuiden", vertelt Piet van Loon, boswachter in het gebied. "Ze overwinteren graag op een plek waar ze rust, ruimte en voedsel kunnen vinden. En dat is dus hier. We zien ze afwisselend in het Grevelingenmeer nabij de Brouwersdam en aan de Noordzeekant daarvan. Ze leven voornamelijk van kleine visjes als stekelbaarsjes en haring, maar ook van krabbetjes en kreeftachtigen. Daar is in het meer genoeg van te vinden. Normaliter komen er hier jaarlijks maar een paar van die vogels, die overigens ook familie zijn van de fuutachtigen. Groot was onze verbazing dan ook, toen er vorige week een groep van maar liefst 26 bleek te zijn. En ze hadden het prima naar hun zin. Ze toonden zelfs baltsgedrag. Waarschijnlijk zullen ze de rest van de winter blijven om daarna weer verder te trekken."

Stijgende lijn

Dirk van Straalen is als ecoloog en vogelspecialist verbonden aan Deltamilieu Projecten, een projectbureau wat zich bezig houdt met de monitoring van watervogels, zeezoogdieren en kustbroedvogels in het Deltagebied. Hij heeft al heel wat vogels gezien, maar deze grote groep parelduikers is zelfs voor hem en zijn collega’s een bijzonder fenomeen. "We zien ze al jaren in het Grevelingenmeer", geeft hij aan, "maar dan waren het er twee of hooguit vier. Vorig jaar telden we er overigens ook al 20 en er blijkt dus een stijgende lijn in te zitten. Het is echt onwijs tof en superuniek, dat ze in zo groten getale in het Grevelingenmeer aanwezig zijn. Uniek in Nederland zelfs. Ze broeden bij zoet water in Scandinavië, Schotland en Rusland. In de winter zitten ze langs de Noordzeekust, zoals in het Grevelingenmeer. Waarom ze nu hier in deze grote aantallen aanwezig zijn is ons nog niet helemaal duidelijk."

Vogelrijk gebied

Waarom de naam parelduiker? "De naam vermoedt wat anders, maar de vogel dankt zijn naam aan de mooie tekeningen op zijn zomerkleed", legt van Straalen uit. "Dat lijken net pareltjes. De snavel is dolkvormig. Het geluid dat ze maken is ook heel bijzonder. Zo bijzonder zelfs, dat hun geluiden worden gebruikt om onder een film te zetten om de spanning op te voeren. Verder zijn het mooie sierlijke duikers, die wel tot 50 meter diep kunnen komen. Meestal blijft een deel van de groep boven water en een deel duikt onder. We hopen oprecht, dat deze mooie vogels jaarlijks hier naar toe blijven komen. Wellicht wordt er nogmaals een record verbroken."

"Goeree-Overflakkee vormt door de gevarieerde natuur, in combinatie met de buitendijkse slikken, een waardevolle unieke natuur en is een zeer vogelrijk gebied", zegt van Straalen tot slot. "Een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland zelfs. Al vormt de toename van windmolens op het eiland voor sommige soorten wel een extra risico. Naast de parelduiker zien we hier ook de ijsduiker en de roodkeelduiker. En verder natuurlijk ook de flamingo’s, ijsvogels, ganzen, snippen en de zeearend. Veel vogelaars komen af op dit gebied en we merken dat er steeds meer liefhebbers bijkomen. Het is dan ook een prachtige hobby. Er valt altijd wel wat te ontdekken. Ook voor ons, zo blijkt dus maar."