Afbeelding

Neem en lees: Die zijn het die van Mij getuigen

David Murray doceert Oude Testament en praktisch theologie aan het Puritan Reformed Seminary en is voorganger in de Free Reformede Church in Grand Rapids (VS). De oorspronkelijk titel is 'Jesus on every page. 10 simple ways tot seek and find Christ in the Old Testament'.

Sinclair B. Ferguson van het Redeemer Theological Seminary in Dallas (Texas, Verenigde Staten van Amerika) doet een aanbeveling voor deze uitgave: "Met ogenschijnlijk gemak neemt dr. David Murray zijn lezers mee op de weg naar Emmaüs om enkele uren met hen te spreken over Jezus en het Oude Testament. Met benijdenswaardige genade en eenvoud leert hij ons hoe wij als christen het Oude Testament moeten lezen. Professor Murray loopt met ons mee en wijst op de belangrijkste herkenningspunten die wij moeten opmerken wanneer wij zelf het Oude Testament bestuderen en daarbij willen zien hoe het op Christus wijst."

In het voorwoord gaat de schrijver in op de wijze van benadering, zoals hij het zelf heeft ervaren, maar ook om iets toegankelijks en bruikbaars te schrijven voor een brede groep christenen. Hij wilde ook een boek schrijven waarin een aantal manieren wordt beschreven om Jezus te herkennen in het Oude Testament. In 'Die zijn het die van Mij getuigen' heeft hij geprobeerd in één boek tien verschillende manieren te bundelen om Jezus in het Oude Testament te ontdekken en te genieten.

In deel één van het boek vertelt hij het verhaal van zijn eigen Emmaüsweg – hoe de Heere hem geleidelijk heeft geleerd steeds meer van Jezus te zien in het Oude Testament. Jezus vond hem zoals Hij Zijn discipelen vond: onverstandigen … en tragen van hart om te geloven al hetgeen dat de profeten gesproken hebben. "Hij heeft mij echter uitgelegd, in al de Schriften, hetgeen van Hem geschreven was, tot mijn hart uiteindelijk in mijn binnenste brandde toen Hij de Schriften voor mij opende. Mijn verhaal is ook door de rest van het boek verweven, maar deel 2 richt zich meer op de tien eenvoudige manieren die men kan gebruiken om Jezus te zoeken en te vinden in het Oude Testament. Zo heb ik mijn getuigenis van Jezus’ werk in mijn eigen leven gecombineerd met mijn verstaan van Zijn Woord." Het is de wens en bede van de auteur dat ook de lezers een brandend hart zullen hebben wanneer wij samen Hem ontdekken van Wie de Schriften getuigen.

In zijn naschrift wijst Murray erop dat hij nog veel moet leren. Dat geldt ook de lezers. Hij wijst hen op zijn blog (HeadHeartHand.org/blog), waarin hij uitgebreider ingaat op de inleidende hoofdstukken. Dan volgt een reeks studievragen bij elk hoofdstuk en een dankwoord. Vervolgens een selectie uit teksten, die aan de orde komen in dit boek. Ten slotte een kleine 500 eindnoten, die aangeven welke bronnen gebruikt zijn. De schrijver is niet over één nacht ijs gegaan, maar heeft zich grondig laten voorlichten door Gods Woord en door anderen die hem op Gods Woord hebben gewezen. Het boek eindigt met een korte samenvatting over de auteur.

Dit boek kan ik iedereen van harte aanbevelen, die het te doen is om Christus meer en meer te leren kennen. Denkend aan de geschiedenis van de Emmaüsgangers, wens ik de lezers brandende harten bij het onderzoek van de Schriften uit het Oude Testament die ook van Hem getuigen. Dat de Heere Jezus Zelf die brandende harten schenkt, is ook onze hartelijke wens en bede.