Een strand vol met schelpen, met name mesheften, waar vaak voedsel in zit voor kustvogels (Foto: Jan Baks).
Een strand vol met schelpen, met name mesheften, waar vaak voedsel in zit voor kustvogels (Foto: Jan Baks). Foto: COPYRIGHT JANBAKS

Omslag van ecologische woestijn naar Groen Strand is aan de gang

Het Groene Strand is een project van LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie en Stichting Anemoon om natuur en natuurbeleving terug te brengen op de Nederlandse stranden. De Nationale Postcode Loterij ondersteunt het project met een bijdrage van ruim 2,4 miljoen euro.

Strandcommunity

Lotte Blanken van het Zuid-Hollands Landschap en De Groene Motor, is regiocoördinator van het project in Zuid-Holland. "Doel van Het Groene Strand is om de natuur en de natuurbeleving op een hoger niveau te krijgen en daarmee de biodiversiteit te verbeteren. Dat gebeurt op verschillende locaties aan de Nederlandse kust. Op Goeree-Overflakkee is een heel actieve vrijwilligers community, wat een heel belangrijk onderdeel is van een Groen Strand. Een strandcommunity bestaat uit vrijwilligers van onder andere duinconsulenten, lokale en regionale natuurverenigingen en strandwachters die zich inzetten voor de doelen van een Groen Strand", aldus Blanken, die beaamt dat het eiland voorop loopt op weg naar Groene Stranden.

"Met Het Groene Strand willen we strandnatuur herstellen en mensen daarbij in de vorm van strandcommunities actief betrekken. Dit willen we samen met gemeentes, beheerders, strandtenten en andere initiatieven natuur zijn plek teruggeven op het strand. De strandcommunities maken stranden schoon, zetten broedstranden af, verzamelen informatie en betrekken publiek bij het Groene Strand door het vertellen van verhalen over het leven en de natuur op het strand."

Strand en Zee

Project Het Groene Strand werkt op Goeree-Overflakkee samen met onder andere Stichting Duinbehoud, Natuurmonumenten en de circa dertig leden tellende werkgroep Strand en Zee van Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO), die veel pionierswerk heeft verricht om Het Groene Strand naar het eiland te halen.

"Om samen nog meer te bereiken is het van belang alle betrokken bij elkaar te brengen en contacten te leggen met vrijwilligers, de gemeente, beheerders en ondernemers. De werkgroep Strand en Zee laat op de Kwade Hoek zien wat je met elkaar kan bereiken. Daar willen we graag bij ondersteunen, uitbreiden en meer laten zien aan eilanders en toeristen", zegt Blanken.

“De werkgroep Strand en Zee ruimt het strand van de Kwade Hoek, een van de meest vervuilde stranden, op. Vrijwilligers zijn dagelijks op het strand te vinden en organiseren clean-up-acties. Bovendien is daar een project gaande om de bronnen van het afval in beeld te krijgen. Heel interessant, ook om op meer locaties te gaan toepassen. Een mooi resultaat, bereikt in samenwerking met de gemeente, is dat een extra gedeelte strand niet meer machinaal wordt schoongemaakt, zodat de natuur meer kansen krijgt."

Handmatig opruimen

De regiocoördinator van Het Groene Strand doelt op het nieuws dat in het kader van het project Het Groene Strand het schoonmaken van het strand tussen de vuurtoren en De Vrijheid vanaf nu op een andere manier gebeurt: handmatig in plaats van machinaal.

Lotte Blanken noemt dit een belangrijke stap richting meer natuur op het strand en dus goed nieuws voor het strandleven op dit gedeelte van het strand. "Als je machinaal opruimt, verwijder je niet alleen het afval, maar ook het aangespoelde zeeleven. Denk aan wier, wormen, kleine kreeftachtigen, slakjes, insectenlarven en garnalen. Door handmatig op te ruimen blijven al die beestjes leven. Dat is ook belangrijk omdat ze voedsel zijn voor de vogels."

Op dit deel van het strand broeden onder meer de bontbekplevier, die op de Nederlandse Rode Lijst staat geregistreerd als kwetsbaar. Deze en andere broedvogels kunnen straks rustiger broeden als hun nestgebieden op het strand zijn afgezet met bijvoorbeeld touw.

Bewustwording

Dit soort initiatieven geven Goeree-Overflakkee een koppositie als het gaat om het realiseren van Groene Stranden. Maar er staat nog veel meer op stapel. Lotte Blanken noemt onder andere schoonmaakacties en werken aan bewustwording. "Om bezoekers van het strand bewust te maken zijn er verschillende middelen. Denk aan informatiemateriaal bij strandtenten met uitleg over het Groene Strand en wat dit betekent voor je gedrag op het strand. Of uitleg door vrijwilligers bij broedplekken. We willen inspelen op wensen om de strandcommunity uit te breiden door nieuwe vrijwilligers te werven en nieuwe communities te starten, bijvoorbeeld om een stuk strand te adopteren. En via citizen science gegevens verzamelen over het aanwezige strandleven. Er zijn heel veel ideeën en kansen voor de komende jaren…"

Uiteindelijk, dat kan haast niet anders, zal de kust van Goeree het predicaat Groene Strand binnenhalen. Hoogstwaarschijnlijk als een van de eerste stranden in Nederland. Een strand met een gezonde voedingsbodem waarop volop ruimte is voor planten en dieren, inclusief strandbroeders, waar de ecologische woestijn verleden tijd is door het machinaal schoonmaken vaarwel te zeggen en waar een strandcommunity van vrijwilligers zich ontfermt over de strandnatuur.

Meer informatie: www.hetgroenestrand.nl.

(Foto: Ronald van Wijk).
(Foto: Ronald van Wijk).
Afbeelding