Inkijk in Rekenkameronderzoek Handhaving en openbare orde

Bij de verantwoording van het onderzoek wordt aangegeven dat de coalitie zich in het gesloten akkoord toelegt op het bestrijden van (georganiseerde) misdaad, het tegengaan van handel in verdovende middelen, het aanpakken van overlast en het bevorderen van de verkeersveiligheid. Uit een consultatieworkshop bleek dat de raad behoefte heeft aan een evaluatie van het huidige beleid en zicht wil op de effectiviteit van toezicht en handhaving. Ook dat zij zich realiseert dat er nieuwe uitdagingen zijn en komen zoals illegale bewoning en vergunning voor Bed & Breakfast en drugscriminaliteit.

Aanbevelingen

In de centrale boodschap Toezicht en Handhavingsbeleid staat een aantal aanbevelingen, zoals zorgdragen voor een sterke verhouding van het nieuwe beleid met de praktijk. Aangeraden wordt om voorafgaand aan het opstellen van beleid goed na te denken over de manieren waarop de gemeente informatie wil verzamelen. Dat kan aan de hand van waarnemingen van boa’s, in een risicoanalyse of bij inwonersraadpleging. Men moet blijven inzetten op de samenwerking tussen boa en politie en doorlopend het gesprek voeren over manieren om elkaars bevoegdheden te benutten en over de gewenste rolverdeling. Evalueren is belangrijk en daarbij een koppeling leggen met gestelde doelen. En voer het gesprek over de informatiebehoefte en de rol van de gemeenteraad. Bijeenkomsten (dialoogavonden) kunnen daarin een rol vervullen, aldus het rapport.

Lokale APV

Momenteel gaat veel aandacht uit naar covid-19 gerelateerd toezicht en handhaving. Jeugdoverlast is regelmatig aan de orde en verder is ondermijning (criminaliteit en drugs) een doorlopend aandachtspunt. De lokale regelgeving in de APV is in grote lijnen in overeenstemming met de modelverordening. De gemeente wil het horecabeleid in de eerste helft van dit jaar actualiseren en daarnaast een evenement- en strandbeleid opstellen, zo is aan de onderzoekers van de Rekenkamer gemeld.

Rol gemeenteraad

Aan de hand van de visie in de Handhavingsnota wordt bepaald welke taken in toezicht en handhaving prioriteit zullen hebben. De gemeente streeft naar een prettig, duurzaam, veilig en gezonde leefomgeving. Toezicht en handhaving zijn instrumenten om de kwaliteit van de leefomgeving te vergroten en te waarborgen. Eigen verantwoordelijkheid staat centraal. Toezicht vindt doelgericht en selectief plaats, maar als regels worden overtreden, treedt de gemeente consequent op. Overtreders worden in beginsel allen gelijk behandeld met ruimte voor maatwerk.

In het Rekenkameronderzoek wordt ook de rol van de gemeenteraad benoemd. Om goed te kunnen controleren en bij te kunnen sturen is het van belang dat de raad op de hoogte is van wat er speelt op het gebied van toezicht en handhaving op openbare orde en veiligheid. Op basis van die informatie kan de raad aangeven of er aanpassingen in het beleid of in de APV gewenst zijn. Een goede informatievoorziening vanuit het college is hiervoor essentieel. Maar de fracties wilden meer handvatten om hun rol als raad goed te kunnen uitvoeren. Begrijpelijk, als de Rekenkamercommissies stelt dat zij te beperkt kaderstellend is. Zoek gezamenlijk naar prioriteiten en kaart die aan, was het antwoord.

Niet actueel

Er waren meer kritische puntjes, zoals dat het beleid wel volledig is, maar (nog) niet actueel. Dat jaarrapporten te weinig worden bijgesteld en dat interactie kan worden verbeterd. Een speciale jaarlijkse bijeenkomst van de raad om over deze thema’s te praten werd als positief gezien. Tuk (CU) bepleitte dan niet alleen een evaluatie met de raad maar breder van opzet in de vorm van een publieksdag. Op de vraag van Rijerkerk (VVD) wat de mogelijkheden zijn voor uitbreiding van het aantal boa’s gaf portefeuillehouder Grootenboer aan dat als de raad meer budget voteert, dat kan worden uitgevoerd. Zo simpel is het. Een slotadvies van rekenkamerfunctionaris Sietsma: "Let bij alle onderdelen niet alleen op cijfers maar zet een trend in en kijk of dat effect sorteert."

In de loop van dit jaar wordt de herijking van de nota Handhaving gepresenteerd. Dat had in 2020 al gemoeten, maar de coronapandemie bepaalde ook hier de agenda.