Gemeente bouwt speciale subsidieregeling voor inzamelen oud paper en karton af

Zoals bekend wordt de inzameling nu nog uitgevoerd met chauffeurs en voertuigen van afvalinzamelaar Renewi, maar dit bedrijf stopt per 1 april 2021 met de huidige vorm van inzamelen. Er zijn onvoldoende voertuigen beschikbaar en het werken met vrijwilligers is om ARBO-technische redenen niet langer wenselijk. Bovendien maken in deze periode Corona-maatregelen het inzamelen door vrijwilligers niet mogelijk.                                                        

Door Jaap Ruizeveld

De deelnemende organisaties krijgen voor het inzamelen een vergoeding op basis van de opgehaalde hoeveelheid en de marktprijs van oud papier en karton. De vergoeding voor OPK is een prestatiesubsidie opgenomen in de Algemene subsidieverordening Goeree-Overflakkee. Voor wat de inzet van vrijwilligers betreft wijst het college op de risico’s van ongelukken met relatief onervaren vrijwilligers. Dit signaal wordt landelijk ook aangegeven en is in lijn met de trend waarbij contracten met vrijwilligers waar mogelijk worden uitgediend maar geen nieuwe worden aangegaan. Bovendien speelt mee dat de gemeente vorig jaar toetrad tot de RAD en deze dienst met ingang van april 2021 de daadwerkelijke afvalinzameling voor haar rekening neemt. Zij geeft aan dat ook zij de inzameling met vrijwilligers, mede om ARBO-technische redenen, niet wenselijk vindt.

Het betreft hier echter een uitzonderlijke constructie, die voortkomt uit de tijd toen verenigingen nog met eigen middelen papier ophaalden. Het is een van de weinige regelingen die na de bezuinigingen in stand is gebleven. De jaarlijkse kosten voor de huidige inzamelmethodiek met hulp van vrijwilligers zijn 290.000 euro. Dit bedrag is inclusief de inzamelvergoeding aan deelnemende organisaties van 70.000 euro. De kosten bij inzameling door de RAD, zonder vrijwilligers, op doordeweekse dagen wordt geraamd op 200.000 euro. Deze bedragen kunnen fluctueren.

Dit alles afwegende wil de gemeente de subsidieregeling stopzetten. Net als nu (vanwege de coronamaatregelen) het geval is, wordt dan ingezameld zonder vrijwilligers op doordeweekse dagen. De nu deelnemende organisaties zijn uiteraard in zekere mate afhankelijk van de inkomsten voortvloeiend uit de inzameling van OPK. Een scenario dat wordt overwogen is een afbouwregeling, ter compensatie van de misgelopen inkomsten. Hierbij kan worden gedacht aan een regeling waarbij in 2021 nog 100 procent wordt uitgekeerd en in de 4 jaren daarna respectievelijk 100, 75, 50 en 25 procent. Daarna komt de vergoeding te vervallen.