Afbeelding
Foto:

Lot christenen in Myanmar onzeker na staatsgreep

Militairen in Myanmar hebben de macht gegrepen, nadat ze Aung San Suu Kyi en andere hoge overheidsfunctionarissen bij de staatsgreep van zondag hebben opgepakt. Suu Kyi, recent herkozen als leider, is in de nacht van zondag op maandag opgepakt en vastgezet door de legertop. Die spreekt over verkiezingsfraude. Open Doors maakt zich ernstig zorgen over het lot van christenen in Myanmar, vooral christenen uit de afgelegen staten Chin, Kachin en Shan.

‘’Christenen zijn in de afgelopen vijftig jaar systematisch vervolgd door de militaire machthebbers. Wat de gevolgen zijn van deze staatsgreep, moeten we afwachten, '' aldus Jan Vermeer, Open Doors-directeur Azië. “Christenen in Myanmar zijn tientallen jaren onderdrukt en bedreigd door het leger. Dat gebeurde grotendeels onttrokken aan het zicht van de wereld. “Veel christenen in Myanmar leven in afgelegen districten. Het leger heeft er alles aan gedaan om deze regio’s te isoleren van de rest van het land.”

“Nu de militairen de macht hebben overgenomen en de leiding van het land heeft vastgezet, zijn alle communicatielijnen zoals telefoon en internet afgesloten”, zegt een lokale Open Doors-partner. Met uitzondering van het militaire kanaal, zijn alle tv-kanalen afgesloten. “Contacten met onze partners in het land zijn verbroken. We doen ons uiterste best om de situatie te blijven volgen.”
Systematische vervolging van christenen in Myanmar vindt vooral plaats in de provincies Chin en Kachin. Daar is bijna 90 procent van de bevolking christen. Myanmars militaire junta krijgt al jarenlang stevige kritiek van internationale organisaties vanwege systematische schendingen van de mensenrechten tegen zijn eigen bevolking. Kerken werden regelmatig gedwongen hun deuren te sluiten, christenen kregen klappen vanwege hun geloof.

Onderzoekers van de recent gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging van Open Doors stellen dat het leger en pro-leger overheidsfunctionarissen, sterk zijn beïnvloed door boeddhistisch-nationalistische sentimenten. Christenen in Myanmar worden in de praktijk behandeld als tweederangs burgers.

“Een christen die solliciteert naar een overheidsbaan, moet aan extra criteria voldoen, en vaak extra documenten produceren om in aanmerking te komen voor de baan. Klachten die bij de politie worden ingediend door een christen worden in de meeste gevallen simpelweg genegeerd en daarmee in feite ongeldig verklaard," volgens Vermeer. Christenen hebben volgens hem minder toegang tot leningen en andere regelingen van de staat dan andere niet-christelijke burgers of zakenpartners. Ook in provincies waar christenen in de meerderheid zijn, want de hoogste officiële functies worden bijna altijd bekleed door boeddhisten.

Open Doors rust gelovigen in Myanmar toe door christelijke literatuur te verspreiden, door discipelschaps- en leiderschapsprogramma’s, ondersteuning in alledaagse levensbehoeften en christelijke huwelijks- en gezinscursussen. Het land staat op de achttiende plaats van de Ranglijst Christenvervolging 2021.