Basisscholen op G-O mogen eigen coronaregels hanteren

Afgelopen woensdagmiddag kwam het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met een pakket stevige maatregelen en richtlijnen om het fysieke onderwijs op een veilige manier mogelijk te maken. Hieronder valt het dringende advies om kinderen uit groep 7 en 8 een mondkapje te laten dragen en leerlingen te laten samenwerken in vaste, kleine groepjes.

De maatregelen en adviezen, die door de PO-raad zijn omgezet in protocollen, brengen de nodige uitdagingen met zich mee. Personeel is wettelijk verplicht onderling 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast moet het contact tussen leerlingen van verschillende groepen zoveel mogelijk worden beperkt. Het dringende advies is dan ook om de pauzes te spreiden en leerlingen uit groep 7 en 8 een mondkapje te laten dragen als zij zich verplaatsen of onvoldoende afstand kunnen houden. Verder geldt de richtlijn om kinderen uit de middenbouw te laten samenwerken in groepjes van vijf en kinderen uit groep 7 en 8 in nog kleinere groepjes of in tweetallen.

Als er sprake is van een besmetting, gaat de hele klas vijf dagen in quarantaine. Leerlingen die na vijf dagen negatief worden getest, mogen weer naar school. Is er niet getest, dan blijft een leerling nog vijf dagen in quarantaine. Voor onderwijspersoneel met coronaklachten of leerkrachten die in aanraking zijn geweest met iemand die besmet is, wordt gekeken naar de mogelijkheid van een sneltest.

De algemene richtlijnen op een rijtje:

Onderwijspersoneel houdt 1,5 meter afstand en blijft gescheiden tijdens pauzes en andere momenten
Leerlingen van groep 7 en 8 dragen een mondkapje als ze niet op hun plek zitten of onvoldoende afstand kunnen houden.
Pauzes worden gespreid om contactmomenten te beperken.
Leerlingen uit groep 7 en 8 komen zoveel mogelijk zelfstandig naar school. Ouders die kinderen uit lagere groepen naar school brengen, doen dit alleen, blijven buiten de school, houden voldoende afstand en dragen een mondkapje.
In groep 4, 5 en 6 werken kinderen samen in groepjes van 5. In groep 7 en 8 gebeurt dit in kleinere groepjes of in tweetallen.
Bij een besmetting gaat de hele klas in quarantaine. Een coronatest is niet verplicht. Kinderen die na 5 dagen negatief worden getest, mogen weer naar school. Kinderen die niet worden getest, blijven nog 5 dagen extra in quarantaine.

De gemeente Goeree-Overflakkee kwam donderdag met het volgende algemeen en eilandbreed statement: "Alle schoolbesturen Primair Onderwijs op Goeree-Overflakkee, het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Goeree-Overflakkee en de gemeente Goeree-Overflakkee, hebben vandaag gezamenlijk besloten dat alle basisscholen op Goeree-Overflakkee opengaan voor alle kinderen. Daarbij zijn afspraken gemaakt die passend zijn bij de huidige regels vanuit het Rijk, de RIVM richtlijnen en protocollen van de PO-Raad." Zowel stichting Kindwijs als stichting Sopogo, waaronder een groot aantal basisscholen op het eiland vallen, willen op dit moment liever geen inhoudelijke vragen van Eilanden-Nieuws beantwoorden en verwijzen naar bovenstaand statement.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft aan dat besturen en scholen de vrijheid hebben om de richtlijnen en adviezen zoveel mogelijk toe te snijden op hun eigen situatie. Dat betekent dat op sommige scholen op Goeree-Overflakkee geen mondkapjesplicht is voor groep 7 en 8, of dat grote groepen worden gesplitst en de leerlingen om de dag naar school komen. Verder gelden in de meeste gevallen de maatregelen die de scholen ook al na de eerste lockdown hanteerden.