Afbeelding

Landelijk daalt de voertuigdiefstal, maar voor het eiland is er een stijging

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit is een samenwerkingsverband van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de politie en de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV).

Deze week maakte het LIV de cijfers van de voertuigdiefstallen over 2020 bekend. Landelijk blijkt er een daling in het stelen van voertuigen te zijn van 9,9%. Personenauto’s van 3 jaar oud worden het meeste gestolen (761 stuks), stijgen het meest (51%) en worden het minste teruggevonden (30%). Het gaat dan in het bijzonder om 3 jaar oude Toyota’s CH-R (154 stuks), Toyota RAV 4 (75 stuks), Fiat 500 (54 stuks) en Mazda CX-5 (45 stuks).
Volkswagens worden met 1192 stuks nog steeds het meest gestolen. De diefstal van elektrisch-hybride auto’s stijgt met 69% naar 599 stuks. Er zijn 1579 lichte bedrijfswagens gestolen: een stijging van 19 % ten opzichte van 2019. Twee derde van de in totaal 1604 gestolen motorfietsen worden ontvreemd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Goeree-Overflakkee

Wat opvalt uit de cijfers van LIV is de stijging van het aantal voertuigdiefstallen op Goeree-Overflakkee. In 2019 werden er 19 voertuigen gestolen en afgelopen jaar waren dit er 32. Een stijging van bijna 60%. Er werden in 2020 13 personenwagens gestolen tegen 10 in 2019; 5 lichte bedrijfswagens tegen 2 in 2019; 6 bromfietsen tegen 1 in 2019; motorfietsen werden er volgens de cijfers niet gestolen, evenals zware bedrijfsvoertuigen. Wel werden er in 2020 op het eiland 8 aanhangers (opleggers en caravans) gestolen. In 2019 waren dit er twee. Van de gestolen voertuigen werden er 11 teruggevonden.

Buurgemeenten

Vergeleken met de buurgemeenten blijkt het aantal voertuigdiefstallen op Goeree-Overflakkee hoog. Alleen de inwoners van Hellevoetsluis en Nissewaard (Spijkenisse) hebben een grotere kans om hun voertuig via diefstal kwijt te raken. In Hellevoetsluis werden in 2020 43 voertuigen gestolen, tegen 32 in 2019. In Nissewaard waren de aantallen respectievelijk 80 en 73. In Westvoorne bleef het aantal gestolen voertuigen over beide jaren gelijk: 8. In de Hoeksche Waard daalde het aantal diefstallen van 31 naar 23 en op Schouwen-Duiveland van 11 naar 12. Een daling was er ook op Tholen: van 19 naar 16.

Waar naar toe?

Onderzoek heeft uitgewezen dat gestolen voertuigen tussen 0 en 3 jaar oud veelal een andere identiteit krijgen en verdwijnen in Nederland of gaan naar andere Europese landen en Afrika. Jonge Toyota’s zijn vooral in trek in Afrikaanse landen als Ivoorkust, Ghana en Nigeria. Gestolen Landrovers en Mazda’s duiken vaak op in Oost-Europese landen.

Voertuigen van 4 jaar en ouder worden vooral gestolen voor onderdelen. Door forse inzet van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) en politie zijn sinds 2018 meer dan 3500 gestolen voertuigen in onderdelen teruggevonden bij diverse malafide bedrijven. Van diefstal afkomstige onderdelen worden gebruikt voor schadeherstel, maar ook voor gewone technische reparaties. Het Digitaal Opkopers Register, waarin handelaren in gebruikte goederen hun inkoop moeten registreren sinds 1-1-2021, zal de komende jaren een positieve bijdrage gaan leveren aan het terugdringen van de handel in gestolen onderdelen.

Zwakke schakel

Veel jonge voertuigen zijn uitgerust met keyless entry systemen, die het mogelijk maken een voertuig te openen zonder actieve sleutelbediening. Het signaal van deze systemen kunnen criminelen eenvoudig opvangen, versterken en verlengen, en zo op afstand het voertuig openen en zelfs starten. De beheerder en certificeringsinstantie van voertuigalarmsystemen, het CCV en KIWA, hebben daarom per 1-1-2021 de toelatingseisen van nieuwe alarmsystemen voor voertuigen met keyless entry aangescherpt. Voor oudere keyless entry systemen zijn er after-market mogelijkheden om de beveiliging te verbeteren. Een metalen blikje om je sleutel in te bewaren kan ook helpen.

Internationale business

"Voertuigtuigcriminaliteit professionaliseert al jaren. Gestolen voertuigen en onderdelen worden wereldwijd verhandeld. Nationaal doen we het goed, maar de volgende stap is het intensiveren van de internationale samenwerking. Hierin is het mogen delen van informatie met elkaar één van de belangrijkste aandachtspunten," zegt Hendrik Steller, manager van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.