Weercolumn: Winter valt in vanaf het weekend

In de medische wetenschap zijn enorme verbeteringen geboekt met betrekking tot de behandeling van een aantal ziekten de laatste twintig jaar. In de meteorologie boekte men ook progressie, maar bij een altijd grillige en deels onvoorspelbare atmosfeer blijven bepaalde manco’s altijd aanwezig. Neem nu de ijzelsituatie van afgelopen maandagochtend.

De avond ervoor werd er met geen woord over gerept door de weerzegger van dienst, bijvoorbeeld bij de NOS of RTL. Toch kijken daar doorgaans zo’n vier miljoen mensen naar. Zelfs op de de zeer korte termijn kunnen er dus nog verrassingen optreden in het soms wispelturige weer. Dat maakt het soms ook spannend. Zeer spannend blijft het ook na vrijdag nog of Koning winter echt gaat heersen binnenkort?

Tot woensdag was het onzeker of het nog altijd aanwezige koudereservoir boven Noord-Europa wilde uitzakken richting de Benelux. Weermodellen gaven steeds wisselende oplossingen voor het al dan niet uitbreiden van die Scandinavische vrieskou naar het zuiden. Een opkomende depressie via Engeland met aanvoer van milde lucht, leek de boel in eerste instantie te frustreren en belette de vlotte uitbraak van de koude in zuidelijke richtingen. De vorstgrens zagen we vaak niet veel verder komen dan Noord-Groningen. Momenteel is er unanimiteit bij de weermodellen. Alle weercentra mikken op een beduidend kouder regime tussen 6 en 11 februari. In de overgangszone die in de buurt van ons land stagneert (vooral tijdens het weekend), zouden flinke hoeveelheden sneeuw kunnen vallen.

Of de winter aansluitend langer dan een week standhoudt, of dat het een korte, vrij heftige winterfase wordt, is ook nog niet duidelijk thans. Mijns inziens gaan de Eilanden ook een flinke haal van de winterkoude meekrijgen. Waarschijnlijk in het weekend al of anders vlak daarna.

Wat zeker buiten kijf staat, is dat het tot het weekend nog even zacht en vrij wisselvallig weer blijft op Flakkee. In het weekend wordt de wind meer oostelijk, daalt de temperatuur en is er dus kans op winterse neerslag. Nogmaals, zelden was het zo spannend aan het winterfront de voorbije twintig jaar. Mocht de kou (en sneeuw) goed doorkomen, dan zijn we dus vertrokken voor bijna een week met echt winterweer.