Vos en damhert in de duinen (Foto: Nico van Kappel).
Vos en damhert in de duinen (Foto: Nico van Kappel). Foto: Nico van Kappel

Duinbehoud: 'Coronawandelaar' schaadt de duinen

Met name het bezoek aan de Nationaal Park Kennemerduinen, de duinen van PWN en Meijendel is zo sterk gegroeid, dat beheerders handhaving van de regels niet aankunnen. Zij signaleren onder andere verstoring van dieren als reeën, damherten en vossen, nu veel wandelaars buiten de paden wandelen. “En wij zijn bezorgd over het komende broedseizoen, dat in maart begint”, aldus Duinbehoud-directeur Marc Janssen. “Vogels zoeken begin maart een broedplek. Als die wordt verstoord, komt het niet goed met het leggen en eieren en het broeden.”

Ook boswachter van Staatsbosbeheer Chantal van Burg signaleerde vorige week in haar column in Eilanden-Nieuws al toenemende drukte in de natuurgebieden. "We hebben er een zeldzame soort bij. Een soort die lak heeft aan regels en gewoon zijn eigen regels bepaalt. Een soort die uit is op vernieling, schade aan andermans eigendom, aan de natuur. Een soort die geen fatsoen kent als iemand hem aanspreekt wanneer hij buiten de paden loopt, zijn hond het wild laat opjagen, zijn auto parkeert op een niet toegestane plek. Deze soort is te vinden op een rode lijst. Geen rode lijst van bescherming, maar rood van egoïsme, van agressief en zelfs van gevaar." Hoewel met een knipoog, mag duidelijk zijn over welke 'soort' ze het hier had.

Marc Janssen benadrukt dat van kwade wil overigens meestal geen sprake is. “Het is vooral een nieuwe groep duinbezoekers die niet met de regels vertrouwd is. Zodra je mensen uitlegt wat er speelt, blijven ze op de paden. Dan is er niks aan de hand, want het padennetwerk in de duinen kan het bezoekersaantal goed aan.”