Paraplubestemmingsplan Wonen legt kamerverhuur aan banden

Ellen Nijssen (VVD) vond het een moeilijk te lezen document. Welke problemen worden er nu opgelost?. Kan er niet gewacht worden op het beleid Arbeidsmigranten? Wethouder Markwat gaf aan dat het in de voorbereidingsfase naar het Paraplubestemmingsplan een tijdelijke maatregel betreft om te kunnen optreden en dat het college bij omgevingsvergunning kan afwijken van het verbod. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake is van het bieden van mantelzorg, of andere vormen van zorg waarbij bewoners een gezamenlijk huishouden runnen. Of wanneer er voldoende parkeerruimte is op eigen terreinen, dan wel beschikbaar is in de openbare ruimte, of wanneer sprake is van andere woonvormen zolang het aantal huishoudens per woning niet meer dan twee bedraagt. Doelstelling is de leefbaarheid van de kernen in stand houden door ervoor zorgen dat reguliere woningen niet voor kamerverhuur kunnen worden aangewend, maar gebruikt worden voor de huisvesting van één huishouden.

Ongewenst

In het raadsvoorstel gaf het college aan dat het gebruik van reguliere woningen voor kamerverhuur, bijvoorbeeld aan tijdelijke werknemers, in toenemende mate leidt tot ongewenste gevolgen. De woningvoorraad komt verder onder druk als deze woningen van de markt verdwijnen en daarnaast heeft kamerverhuur vaak nadelige gevolgen voor de leefbaarheid van de directe omgeving. Op dit moment is er beleid in ontwikkeling waarin verder ingegaan wordt op hoe de gemeente de huisvesting van tijdelijke werknemers/arbeidsmigranten wil regelen. Een speerpunt van dit beleid is al duidelijk. De gemeente wil ongecontroleerde huisvesting van tijdelijke werknemers in de vorm van kamerverhuur in de kernen voorkomen. Huisvestingsvormen die vergelijkbaar zijn met de huisvesting van een regulier huishouden zijn aanvaardbaar en hebben in de regel geen gevolgen voor de leefbaarheid.

Tijdelijke oplossing

Het Voorbereidingsbesluit zorgt voor een tijdelijke oplossing. Het voorkomt dat gedurende de periode dat een bestemmingsplan in voorbereiding is, er ongewenste gebruikswijzigingen plaatsvinden. Er ontstaat tijd om zorgvuldig een paraplubestemmingsplan op te stellen. Het Voorbereidingsbesluit ziet alleen toe op nieuwe gevallen. Bestaande woningen die voor kamerverhuur worden gebruikt, mogen daarvoor gebruikt blijven worden. Wel geldt dat het gebruik niet verder mag worden uitgebreid. Ook na inwerkingtreding van het parapluplan blijft dit zo, op basis van het wettelijk verplichte overgangsrecht dat in het bestemmingsplan moet worden opgenomen.

Het collegevoorstel werd met 24 stemmen voor en 4 tegen aangenomen.