Het Klarenbeeksepad op een archieffoto.
Het Klarenbeeksepad op een archieffoto. Foto:

Afschaffing hondenbelasting op termijn wellicht mogelijk, maar nu nog niet

De raad drong er bij wethouder Markwat op aan de destijds aangenomen motie rond de bescherming van (kerke)paden en cultuurhistorische projecten op het eiland nu snel op te pakken. De fracties werden direct gerustgesteld met de mededeling dat dit onderwerp volgende week in het college aan de orde komt en dat er zorgvuldig projecten worden geselecteerd voor realisering.

Hondenbelasting

De fractie Groep Jan Zwerus met ondersteuning van eenmansfractie Vol Vreugde diende een motie in met het verzoek om met ingang van 2022 de hondenbelasting in de gemeente af te schaffen. In de overwegingen werd onder andere genoemd dat het hier een belasting betreft die niet meer in deze tijd past, in een aantal gemeenten al is afgeschaft en het een discriminatie zou zijn van hondenbezitters omdat voor andere dieren geen belasting geldt. In algemeenheid was er wel enige sympathie voor de motie, maar nu even nog niet. Zwak punt in de motie was dat er geen dekkingsvoorstel was aangegeven. En een financiƫle post van ruim 330.000 euro schrappen zonder dat een afweging kon worden gemaakt over de kosten-baten verhouding, dat ging de raadsmeerderheid te ver. De positie van gemeentebegroting is al niet zo rooskleurig. Het kostte nogal wat moeite om Zwerus te bewegen de motie aan te houden. Toch gebeurde dit nadat wethouder Feller aangaf de kostencijfers te evalueren en inzichtelijk te maken. Hij zei te willen bekijken of er besparingen mogelijk zijn en waar er eventueel bij de herziening van de begroting financiƫle ruimte gevonden zou kunnen worden. Zwerus kondigde aan met een dekkingsvoorstel te komen in een aangepaste motie.

Verruiming openingstijden

Vitale Kernen (De Vos), ondersteund door Groep Jan Zwerus, had een motie ingediend met het verzoek aan het college de supermarkten in de huidige uitzonderlijke periode met Covid-19 gedurende de lockdown ruimte te geven om hun producten zeven dagen per week aan te bieden. Dit conform de winkeltijdenwet en voor deze tijdsfase een uitzondering te maken op de vastgestelde gemeentelijke nota Zondagsrust. Met als overweging onder andere dat bij verruiming van de openingstijden er mogelijkheden zouden kunnen ontstaan om drukte beter te kunnen reguleren en besmetting te voorkomen. Behalve de indieners van de motie gingen de handen van de overige fracties niet op elkaar. De verruiming in tijd was slechts een kwartier per dag en men vreesde juist dat er in het weekeind (zondag) juist extra bewegingen zouden ontstaan. Hoofdbezwaar was echter dat men werknemers de vrije zondag als rustdag niet wilde ontnemen. Akkie Krouwel trok de kansloze motie daarom in.