Weercolumn: Winter pakt nog steeds niet door

Voorzichtig kunnen we de conclusie al trekken dat ook de winter van 2021 geen grote wordt. De hele maand februari en de eerste tien dagen van maart kunnen nog wel fel winterweer geven, maar dit is in theorie.

De praktijk pakt doorgaans anders uit in dit land. Februari was vooral vroeger de koudste wintermaand van het jaar. Felle kou hadden we voor het laatst in de sprokkelmaand in 2012. Minimale temperaturen tot bijna 25 graden onder nul waren er. Volop winter (voor de tweede keer) was het in Limburg met bijna 20 centimeter sneeuw tijdens het voorbije weekend. Ook Hoog-Belgiƫ had regionaal veel sneeuw te pakken. De komende dagen is het wat stoeien geblazen tussen koude lucht net noord van ons land en de zachtere lucht uit het zuidwesten. Vooral tot het weekend geeft die confrontatie van beide luchtsoorten schermutselingen in de atmosfeer in de vorm van regelmatig (veel) neerslag. Het regent nog op de vrijdag, maar daarna blijft het een paar dagen vrijwel droog. Tijdens het weekend is het wat kouder met kans op een graadje vorst tijdens de nacht.

Veel zon is er niet op de meeste dagen op Flakkee. In de loop van het weekend lijkt de kans op wat zonneschijn het grootst. In de januarizon en uit de afgenomen wind kan het dan even aangenaam toeven zijn in Zuidwest-Nederland. Maandag is met wat geluk ook nog droog. Samenvattend kunnen we stellen dat het lichte kwakkelweer de overhand blijft hebben.

Soms lijkt het er even op of Koning winter wil doorpakken, maar telkens wordt de uitstroom van Scandinavische koude richting Benelux gedwarsboomd door opkomende zachte oceanische invloeden. Het resultaat voor een land als Nederland is eigenlijk vlees noch vis met een veelal kille natte atmosfeer. Voorwaarde voor een solide winterperiode is een krachtig hogedrukgebied boven Scandinaviƫ of boven IJsland in combinatie met lagedrukgebieden boven Frankrijk of Noord-Italiƫ. Met noordoostenwinden wordt dan volop kou meegenomen naar de Lage Landen. Allerlaatste informatie laat zien dat de kans op een kouder regime toch weer groter is geworden begin februari. Spannend natuurlijk voor de winterliefhebber!