Met een grote hijskraan werd de kap van molen De Zwaan gehesen (Foto: Hendrik den Boer).
Met een grote hijskraan werd de kap van molen De Zwaan gehesen (Foto: Hendrik den Boer).

Kap van molen De Zwaan gelicht om reparatie mogelijk te maken

Het reparatiewerk is nodig omdat het zogenoemde voeghout aangevreten is door de bonte knaagkever. De Molenstichting Goeree-Overflakkee, die de molen beheert, had dit al eerder geconstateerd, maar kon de molen toch nog laten draaien, zij het wat minder krachtig, op halve zeilen. De tijdelijke oplossing bestond uit een metalen ‘kous’ ter versterking van het voeghout.

Dragende balk

Het voeghout is een uiterst belangrijk onderdeel van de molen. Het is namelijk de dragende balk waarop de as ligt. Is dit vitale onderdeel niet in orde, dan is vervanging noodzakelijk. Bij de inspectie kwam naar voren dat ook de lange en korte schoren aan vernieuwing toe zijn. Ze zijn aangetast door vocht. Door de schoren kan de molen kruien: de kap zo draaien dat het wiekenkruis optimaal wind kan vangen.

Deze week zijn de schoren en de kap van De Zwaan gehaald. Repareren van het houtwerk op hoogte zou namelijk onverantwoorde balansverstoring met zich mee brengen. Molenmakerij Grinwis in Stellendam maakt een nieuw voeghout en nieuwe schoren. De Molenstichting laat het reparatiewerk combineren met een schilderbeurt.

Het werk aan De Zwaan komt voor de beherende stichting onverwachts. Het was niet opgenomen in de meerjarige onderhoudsplanning die de Molenstichting hanteert voor de eilandelijke molens. Daarom moest de penningmeester extra geldbronnen aanboren voor de klus aan De Zwaan. “Dat is gelukt. Er is financiële ruimte gevonden”, zegt voorzitter Corstiaan Kleijwegt.

Filmpjes

Ook zijn er gelden gevonden om de publiciteit een impuls te geven. De Molenstichting komt binnenkort met een nieuwe brochure en filmpjes die een beeld geven van hoe molens werken. Hiervoor heeft de stichting subsidie ontvangen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Deltawind.

Kleijwegt: “We zitten midden in coronatijd: de molens zijn gesloten voor het publiek, maar de molenaars draaien wel. Ook het onderhoudswerk aan de molens gaat gewoon door. De molens van Dirksland en Stad aan ’t Haringvliet hebben een grote beurt gehad en nu zijn we bezig met De Zwaan in Ouddorp. Verder ruimen we de boel lekker op, met het oog op het moment dat de molens straks weer open kunnen voor het publiek.”

Met een nieuwe brochure, filmpjes, een vernieuwde website en Facebook wil de Molenstichting de aandacht van het publiek trekken en vasthouden. Wie straks op zaterdag langs een draaiende molen rijdt, kan misschien nog altijd niet naar binnen, maar wel een filmpje bekijken waarin ook voor het interieur en het maalproces een rol is weggelegd. Via de site van de Molenstichting is straks bovendien de gelauwerde film ‘1200 molens’ van De Hollandsche Molen te zien.

Ook verschillende onderdelen van de molen moesten naar beneden worden getakeld, zoals deze staartbalk (Foto: Hendrik den Boer).
De kap staat veilig op de grond (Foto: Hendrik den Boer).
Een blik onder de kap van de molen (Foto: Hendrik den Boer).
Zo ziet De Zwaan er de komende weken uit (Foto: Jaap Rijzeveld)