Impressie van de plannen voor De Huiskaemer.
Impressie van de plannen voor De Huiskaemer.

Mooi wonen met uitstekende zorg voor mensen met verstandelijke beperking:

Leo en Anne Pronk starten kleinschalige woonzorglocatie De Huiskaemer in Melissant

“De bedoeling is om al op 1 september de deuren te openen voor de eerste bewoners”, vertelt Leo Pronk (43), terwijl hij tekeningen van de plannen op tafel legt. “De locatie zal plaats gaan bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, die elk hun eigen appartement krijgen. Maar eerst moet er nog flink verbouwd worden. De buitenkant van het pand krijgt een authentieke, landelijke look en de bovenverdieping wordt ook aangepast. We richten ons nu in de eerste plaats op het wonen. Daarna volgt het opzetten van de dagbesteding. De privéwoning die op het terrein staat, wordt een logeerhuis voor kinderen en jongeren. Zij kunnen hier vanaf 2022 in de weekenden en vakanties terecht.”

De passie voor de zorg zit Pronk in het bloed. “Ik wilde altijd al ‘broeder’ worden of de gehandicaptenzorg in.” Lachend: “Dat werd me door de schooldecaan afgeraden, dus ben ik het juist gaan doen. De zorg zit in mijn vezels, ik kan niet anders.” Door de jaren heen zag hij de bijzondere kracht van kleinschalige zorg. “Als kleine organisatie heb je weinig lagen en daardoor ook geen ingewikkelde structuren of overhead. De lijnen zijn veel korter.” Zijn vrouw Anne (41), die inmiddels ook aangeschoven is, knikt instemmend. “Het mooie van kleinschalige zorg is dat iedereen deel uitmaakt van het concept: de bewoners, hun familie en het team. Je doet het echt samen en leert elkaar heel goed kennen. Daarbij deel je de visie dat de kwaliteit van leven voorop staat. Mensen kiezen bewust voor kleinschalige zorg en de nauwe betrokkenheid die daarbij hoort. Het is echt een andere insteek dan bij een grote zorgorganisatie.”

Er zijn dan ook veel voordelen te noemen. “Als kleine organisatie kun je het zorggeld gerichter inzetten”, benoemt Leo Pronk. “Omdat er minder geld nodig is voor overhead en andere kosten, blijft er veel meer budget over voor de zorg. Dat anders inzetten van het zorggeld vergroot de kwaliteit van leven. Daarnaast worden de administratieve taken weggehaald bij de medewerkers en begeleiders, zodat zij minstens 90 procent van hun tijd bezig zijn met de bewoners. Het is fijn dat je dat als kleinschalige organisatie op een andere manier kunt regelen.”

De zorgondernemers zijn zich ervan bewust dat de kleinschalige zorg onder een vergrootglas ligt. “Daarom moet je altijd transparant zijn over wat je doet en hoe je dat doet”, vinden ze allebei. “Ook een kleinschalige organisatie moet natuurlijk voldoen aan alle kwaliteitseisen en daarvan verantwoording afleggen. Maar de zorgkwaliteit ligt volgens ons niet in het volgen van de regeltjes, zodat je alle noodzakelijke hokjes kunt afvinken. De levenskwaliteit van de bewoners is onze graadmeter. Door te voldoen aan belangrijke kenmerken voor de zorg, willen we laten zien dat we inzetten op de hoogste kwaliteit. Wat daar zeker aan bijdraagt, is het feit dat medewerkers binnen de kleinschalige zorg echt vanuit hun passie kunnen werken.”

Of er al een naam is voor de nieuwe woonlocatie? “Zeker,” glimlacht Anne Pronk. “Dat is ‘De Huiskaemer’. Die naam kwam bij me op, omdat de huiskamer de spil van het huis is, een plek vol warmte en gezelligheid. Je kunt er samen lachen en huilen en het leven met elkaar delen. Deze naam past precies bij de zorg die we onze bewoners willen bieden.”

De eerste aanmeldingen voor De Huiskaemer zijn al binnen. “We stellen zelf de groep samen”, zegt Leo Pronk. “Het is ontzettend belangrijk dat een bewoner echt in de groep past. Daarom gaan we bij iedereen thuis langs om kennis te maken. Helaas zeggen we dus ook wel eens nee, maar dat is dan echt in het belang van de groep én in het belang van degene die zich aan wil melden.”

Als zorgexploitant draagt Leo Pronk voortdurend bij aan het ontwikkelen van nieuwe zorglocaties. “We zijn zowel op als buiten het eiland bezig met het starten van een woonlocatie en dagopvang voor mensen met dementie. Ons doel is om mooi wonen en uitstekende zorg te combineren. Daarbij hoort ook een gezonde leefstijl met veel aandacht voor goede voeding en buiten bezig zijn. Je zou het duurzame zorg kunnen noemen.”

Een mooi voorbeeld daarvan is de theetuin, die Anne Pronk graag bij De Huiskaemer wil beginnen. “Maar dat is voor een volgende fase.” Leo en Anne Pronk zullen zelf veel aanwezig zijn in De Huiskaemer. “We vinden het contact met de bewoners en hun familie ontzettend waardevol. Dat is echt een meerwaarde van kleinschalige zorg. Daarmee willen we natuurlijk niet zeggen dat grote zorgorganisaties niet goed zijn. De harde scheidslijn die er vroeger was tussen de kleinschalige zorg en instellingen is er gelukkig niet meer. Er is veel meer vermenging en samenwerking. En dat is mooi, want zo kan ieder doen waar hij goed in is. Ons streven is in elk geval om de zorg, die al mooi is, nog mooier te maken.”

Leo en Anne Pronk (Foto: Thamar Pronk).