Oude-Tonge was in 2020 de snelste groeier met 219 nieuwe inwoners (Foto: Topview Luchtfotografie).
Oude-Tonge was in 2020 de snelste groeier met 219 nieuwe inwoners (Foto: Topview Luchtfotografie).

Goeree-Overflakkee groeit hard door

Het leeuwendeel van die groei is opvallend genoeg in Oude-Tonge waar te nemen, met 219 nieuwe inwoners. Het dorp is daarmee meer dan ooit sterkhouder van het oostelijke deel van het eiland. Belangrijkste oorzaak daarvan is de nieuwbouw bij de haven van het dorp. Ooltgensplaat en Achthuizen lieten opnieuw een kleine krimp zien, terwijl Den Bommel na een flinke plus nu weer in de min staat.

De grote kernen groeien, op Sommelsdijk na. Deze woonkern toont al enkele jaren dalende inwoneraantallen. Met het nieuwbouwplan De Goede Ree aan de Langeweg (schuin tegenover CSG Prins Maurits) is de komende jaren overigens wel weer een plus te verwachten in Sommelsdijk. Bij de buren van Middelharnis zijn simpelweg veel meer nieuwe woningen gebouwd de afgelopen jaren, waarmee deze plaats de koppositie op de ranglijst van grootste dorpen verder verstevigde. Met de nieuwbouwplannen op Hernesseroord zal die voorsprong alleen maar groter worden. Ook Ouddorp en Dirksland groeien intussen gestaag door. Een laatste opvallende cijfer is te zien in Nieuwe-Tonge. Daar woonden op 1 januari exact evenveel mensen als een jaar eerder.

Uit de gepresenteerde cijfers kunnen nog wat leuke weetjes worden gefilterd. Zo telde Goeree-Overflakkee op 1 januari jongstleden vijftien inwoners die 100 jaar of ouder zijn. Drie mensen zijn 104 jaar, bij leven en welzijn wonen twee van hen in Dirksland, de andere 104-jarige is woonachtig in Herkingen. Helemaal aan de andere kant van de tabel telt Dirksland ook de meeste kinderen van 0 tot 4 jaar, op de voet gevolgd door Middelharnis. Ben je 49 jaar en woon je in Middelharnis? Dan behoor je tot de grootste groep 'leeftijdsgenoten'. Nergens op het eiland wonen meer inwoners in één dorp met dezelfde leeftijd.