Weercolumn: Kans op winterse bui

De winter van 2021 duurde welgeteld een enkele namiddag kunnen we bijna stellen. Het voorlopige hoogtepunt was een beetje sneeuw later op de zaterdag die ook Flakkee en omgeving even fraai wit kleurde. Op de meeste plaatsen in het land viel zo’n 2 tot 3 centimeter droge sneeuw. Alleen in Noord-Groningen werd nog ruim 5 centimeter gezien. Zondagnacht kwam het kwik al weer rap boven nul en dooide alles vlot weg.

De ons omringende landen hebben volop winter gehad de afgelopen tien dagen. Spanje had te maken met uitzonderlijke koude en in ook Scandinavië was dat het geval. Het scheelde weinig of de zeer koude vrieslucht boven het noordoosten van Europa had ook onze contreien bereikt. De wind weigerde alleen om naar het gunstige noordoosten te draaien. Die zeer koude lucht blijft de komende tien dagen nog wel present boven het hoge noorden.

Waarschijnlijk gaan zich rond de maandwisseling weer mogelijkheden voordoen die ervoor kunnen zorgen dat het bassin ijskoude lucht wederom richting Denemarken kan afzakken.

Tegelijkertijd komt dan weer zachte lucht opstomen vanaf de oceanische kant. Het zou best eens zo kunnen zijn dat het strijdtoneel tussen de zeer koude lucht uit het noordoosten en de zachte lucht zich boven onze omgeving kan gaan afspelen ergens begin februari. Zo’n grensluchtsituatie, zoals men dat noemt, kan veel neerslag en verkeersoverlast geven. Tot die tijd blijft het door de bank genomen uitermate wisselvallig en doorgaans vrij zacht.

Na de midweekse regens vallen de hoeveelheden water wel mee tot en met het weekend. Op vrijdag en ook in het weekend vallen er enkele buien die rond zondag ook wat stofhagel of enkele vlokken natte sneeuw kunnen geven. Na het ronduit milde weerbeeld, koelt het later wat af en zitten we in het weekend met een graad of 5-6 overdag.

Vooral richting de landkant van het eiland is er gedurende de nacht kans op een half graadje vorst tijdens het weekend. Dit gebeurt als het voldoende opklaart en de wind nagenoeg wegvalt.

Die wind (stormkracht op donderdag) bereikt soms eerst nog even windkracht 6 boven het open veld. De richting, het kan ook bijna niet anders, is zuidwest tot west en blijft dat nog wel een dag of tien.