Afbeelding

Voor u gelezen: Verliefd op Nederland

Wie een dagje Veluwe plant moet zeker gaan kijken in Apeldoorn bij het kunstwerk Cage With No Puma, de negen meter hoge draadstaalconstructie waarin van een grote afstand een poema te zien is, verwerkt in 2000 meter staaldraad.
Nederland telt maar liefst negen bijzondere plekken die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Een aantal plekken zijn immaterieel erfgoed, zoals het Friese Woudagemaal en de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Schokland en omgeving en De Waddenzee staan ook op deze lijst. Wie ze allemaal wil bekijken kan de speciale Unesco Werelderfgoed fietsroute afleggen.

Heggendoolhof en Twentse kozakken

Nederland kent 1300 kastelen: het oudste bewaarde kasteel dateert van 1360. Het jongste exemplaar, Olt Stoutenburgh, is het levenswerk van Gregorius Halman. Hij begon in 1990 met de bouw van het 27 meter hoge kasteel dat in zijn achtertuin staat. Een rondleiding door de kasteelheer is online te boeken.
Wie liever in de openlucht blijft kan naar het grootste heggendoolhof van Europa in Ruurlo, na een warme zomerdag zeevonk kijken aan de kust of de Beverwandelroute op Tiengemeten lopen.
Wild kijken kan op diverse plekken. Schotse hooglanders, konikpaarden, Exmoorpony’s, wilde zwijnen en wolven – op verschillende locaties in Nederland kan je op stap met de boswachter. Denk aan een safari in een landcruiser, op dassenkijkavond met de Dasmobiel of een uilenwandeling in de avonduren. Voor heel dichtbij huis heeft de schrijfster ook een aantal tips op Goeree-Overflakkee.
Een apart hoofdstuk is gewijd aan leuke en lekkere streekproducten. Proef de Deventer koek bij het pittoreske middeleeuws pand op de Brink in Deventer of een Twentse Kozak, een soort mergpijpje.

Markerwadden en Street art

Een bijzondere tip is om met de veerpont vanaf het Markermeer naar de opgespoten eilandjes, de Markerwadden, te varen. Eenmaal aan land kun je hier heerlijk wandelen, de uitkijktoren beklimmen of bijzondere vogels spotten.
Al lezend ontdek je op een leuke manier meer over de geschiedenis van Nederland, terug te vinden in talloze bijzondere bouwwerken en natuurgebieden.
Wie van Street art houdt kan bijvoorbeeld naar de NSDM-werf in Amsterdam om een muurschildering van Anne Frank te bekijken of naar de openluchtgalerie in Eindhoven.
Veel van de fijne en bijzondere tips in dit boek met prachtige foto’s van getalenteerde fotografen zijn in de buitenlucht. Leuk, om nu, midden in de winter, plannen te maken voor als het weer mooier weer wordt. Diverse tips zijn ook gratis te bezoeken.
De schrijfster is oprichter van het bekende reisblog WeAreTravellers.nl.
Een prachtig, veelzijdig en praktisch kijk-, lees-, en genietboek over al het moois dat Nederland te bieden heeft.