Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Ik ben gevaccineerd

In het begin had ik mijn twijfels bij het vaccin. Waarom is het zo vroeg al op de markt? Wat zijn de bewerkingen? Ik ben naar aanleiding van die vragen en twijfels, opzoek gegaan naar antwoorden. Die vond ik bij mensen die er jaren voor geleerd hebben. Ze legden uit dat een deel van het vaccin al bestond, omdat COVID een broertje is van het SARS-virus, waardoor de ontwikkeling veel sneller kon gaan. Ook was geld geen issue. Normaal is geld altijd een probleem en kan het soms jaren duren voor er genoeg geld is om alles te ontwikkelen. Nu was dat niet het geval omdat heel veel overheden investeerden in het vaccin. Dit en nog meer redenen werden gegeven over waarom het vaccin er relatief snel kon zijn. Ik was overtuigd en besloot dat ik me wilde laten vaccineren.

Nadat ik zelf corona had gekregen, werd deze wens nog groter. Ik ben er flink ziek van geweest en daar ben ik van geschrokken. Ik hoef het niet nog een keer te krijgen. Ook werk ik met kwetsbare ouderen die eraan kunnen overlijden. Dat was een extra reden om mezelf te laten vaccineren. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe iemand die mij lief was, is overleden aan de gevolgen van corona. Voor haar kwam het vaccin te laat.

Al deze redenen waren voor mij genoeg om vorige week vrijdag met trots en hoop mijn vaccinatie te ontvangen. Het begin van het einde van al deze ellende is aangebroken.

Natuurlijk snap ik dat mensen twijfels hadden. Dat had ik ook, maar laat je asjeblieft niet gek maken door gekke theorieën of ideeën. Deze prik is niets anders dan de vaccinatie die je als kind kreeg. Heb je daar ooit last van gehad? Mensen laten zich zo snel gek maken en gaan op zoek naar informatie die hun overtuigingen bevestigen (dit heet de confirmation bias). Heb je twijfels praat er dan over met mensen die er verstand van hebben: dokters, virologen etc. Ik heb er niet genoeg verstand van, maar vertrouw op de mening van de mensen die er jaren voor hebben geleerd. Zij weten wat ze doen en zouden nooit iets op de markt brengen wat schadelijk is.

Een week na m’n vaccinatie en de enige bijwerking is dat ik er niet over op kon houden dat ik ben gevaccineerd ;).