Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd: Prot. Chr. Vormingsinstituut ‘De Proeftuin’ van start

Prot. Chr. Vormingsinstituut ‘De Proeftuin’ te Middelharnis is woensdagmiddag met een bestand van 94 deelnemers en -neemsters officieel haar bestaan begonnen…!

,,Een plechtig en feestelijk moment", zo typeerde bestuursvoorzitter J.H. Koppelaar dat gebeuren waarvan een schare genodigden, vertegenwoordigers van kerken, scholen en gemeentebesturen, getuige was. Aan dhr. A.G.M. Boersma was, als Inspecteur van het vormingswerk voor jeugdigen, de eer de openingshandeling te verrichten.

Daar kwam een stevige houtzaag aan te pas vooraleer het fraaie embleem van ‘de Proeftuin’ zichtbaar werd, maar toen kreeg het Instituut dan ook vrij baan op weg naar een toekomst waarin ze alle goeds en inzonderheid Gods zegen werd toegewenst.

In zijn openingswoord waaraan een toepasselijke Schriftlezing en gebed vooraf was gegaan en alle medewerken­den voor hun inspanningen dank waren gebracht, zag dhr. Koppelaar erop terug dat de basis voor het Chr. Instituut in november 1972 was gelegd tijdens een vergadering van de Chr. Scholenbond. Het bestuur van deze Bond kreeg daar de opdracht de wenselijkheid en mogelijkheden tot de oprichting van een Vormingsinstituut met een Christelijke signatuur te onderzoeken. Het LAVO­school bestuur bracht die taak verder tot ontwikkeling. Naast deze daadwerkelijke inspanning werd er ook - zo releveerde dhr. Koppelaar - een weldadige morele medewerking ervaren van de kerken die, hoe groot hun verscheidenheid ook, zich als een éénheid achter het streven schaarden, zoals dat ook het geval was met het christelijk onderwijs.

Uit de krant van 1976