De gemeenteraad staat voor een stevige financiële uitdaging.
De gemeenteraad staat voor een stevige financiële uitdaging.

Gemeente moet structureel minimaal 2,5 miljoen euro bezuinigen

Ook moet er een doorontwikkeling komen van de begroting door aansluiting te vinden bij drie programmalijnen die zijn opgenomen in de totstandkoming van de Omgevingsvisie. Dat is gericht op een duurzaam en innovatie eiland, een aantrekkelijk eiland en een vitaal eiland.

Plan van Aanpak

Bij elk van deze programmalijnen wordt de insteek benoemd. Duurzaam en innovatie betekent inspelen op klimaatverandering, warmteplan en onder andere een circulaire economie. Bij aantrekkelijk eiland gaat het om mobiliteit en ontwikkelruimte, ruimtelijke hoofdstructuur, openbare ruimte en nieuwe woonmilieus en verblijfsrecreatie. Bij vitaliteit wordt aangegeven het inspelen op effecten van demografische ontwikkelingen, kwaliteit van leven, transitie naar netwerk van de dorpen. Een zeer breed scala, dat uiteraard met een Plan van Aanpak nader moet worden geconcretiseerd, verfijnd en ingevuld.

Stappen zetten

De raad krijgt dit onderwerp als één van de hoofdonderwerpen donderdag 28 januari in bespreking. Nu de provincie in december meedeelde dat de ingediende begroting na aanpassing voldoet aan de criteria voor repressief toezicht, kan het gemeentebestuur aan de slag. Aan de raad is toegezegd dat er begin dit jaar nu snel concrete stappen zullen worden gezet. Dat is nodig omdat de begroting 2021-2024 vanaf 2022 door middel van een aantal financieel-technische maatregelen is sluitend gemaakt, maar met de wetenschap dat deze begroting nog in haalbaarheid onzekere factoren in zich bergt.

Onzekere factoren

Wat zijn bijvoorbeeld de incidentele- en structurele gevolgen van de corona-pandemie? Hoe zit het met zogenoemde openstaande PM-posten en wat is de uitkomst van de herijking van de algemene uitkeringen uit het gemeentefonds? Voeg daar nog bij de onzekerheid over financiële compensatie van het Rijk voor de extra kosten die verbonden zijn aan de invulling van de Jeugdzorg. Het college stelt dat "in het licht van deze onzekerheden een ombuigingstraject onvermijdelijk is".

Eneco-gelden

Maar dat is niet het enige aspect. Immers, in december 2020 gaf de gemeenteraad aan - bij de debatten over het herstelplan voor de begroting - het gebruik van de Eneco-gelden in de reserve ‘Overrente’ te willen terugdraaien en deze wens te vertalen in het op te zetten ombuigingstraject. Een nieuwe begrotingsopzet voor het programmaplan sluit aan bij de actualiteit, maar kan ook dienen als nieuwe opzet voor een overdrachtsdocument richting een volgende bestuursperiode. (Nieuwe raad in 2022. red). Het uit te voeren ombuigingstraject 2021-2024 is een structurele uitdaging van minimaal 2.5 miljoen euro per jaar, naast het bedrag van het terugdraaien van de Enecogelden daarbij gevoegd ruimte om onzekerheden te kunnen opvangen. Het plan van Aanpak is erop gericht dat vaststelling van de uitkomsten van het ombuigingstraject gelijktijdig kan plaatsvinden met de behandeling van de Kadernota 2022. Dat wordt dan juni/juli van dit jaar 2021.