Kerkgebouw Rehoboth van de Gereformeerde Gemeente in Ooltgensplaat.
Kerkgebouw Rehoboth van de Gereformeerde Gemeente in Ooltgensplaat.

“De rommelmarkt is hier altijd heel gezellig”

In 1946 bevestigde ds. J.B. Bel uit Dirksland de eerste vier ambtsdragers. Dat waren twee ouderlingen, Jac. van Drongelen en D.C. van Oostende, en twee diakenen, J. van Drongelen en B. de Vos. Lange tijd bestond de kerkenraad uit vier personen. Later kwam er een derde diaken en nog later een derde ouderling. “Op dit moment bestaat de kerkenraad uit drie ouderlingen en drie diakenen. We hebben de taken onderling verdeeld.”

Rehoboth

Een kerkelijke gemeente heeft natuurlijk een plek nodig om bij elkaar te komen. De derde locatie in Ooltgensplaat is op de hoek van de Van Weelstraat en de Pieter Biggestraat. “Dat is recht tegenover het nieuwe Plaetinum en de tandarts van Ooltgensplaat. Elk uur rijdt hier ook de lijndienst langs.” De tweede locatie aan de Molendijk was van 1949 tot 1996 in gebruik. “Het eerste kerkgebouw was eigenlijk niet meer dan een opslagloods voor meubels.”

Het huidige kerkgebouw ‘Rehoboth’ is vanaf december 1996 in gebruik. De toenmalige consulentpredikant ds. C. de Jongste, in juni 2010 op 63-jarige leeftijd overleden aan een ernstige ziekte, kwam vanuit Tholen om het kerkgebouw in gebruik te stellen. De ontwerper van het kerkgebouw was architect Fierloos uit Goes. De voorzitter van de bouwcommissie, diaken A.T. van Gurp (in april 2020 na een korte ziekte overleden), overhandigde de sleutel aan de voorzitter van de kerkenraad, ouderling J. Bal (ouderling tot januari 2004 en januari 2011 overleden).

Uitbreiding

De gemeente was de achterliggende jaren flink gegroeid. Er werden kinderen geboren die later graag lid van de gemeente willen blijven, maar er kwamen ook gezinnen van elders die zich aansloten bij de kerkelijke gemeente. Het nieuwe kerkgebouw was berekend op enige groei, maar na 1996 ging het sneller dan verwacht. Daarom is in 2010 het kerkgebouw uitgebreid. Maar ook daarna kreeg het kerkgebouw aandacht. “Vorig jaar hebben we alles uitgebreid bekeken als het gaat om ventilatie en hygiëne. De koster regelt de ventilatie tijdens de kerkdiensten.” Ook houdt de koster een oogje in het zeil of alles goed verloopt. “Een goed werkende ventilatie is zeker in deze tijd van groot belang. Daarnaast zorgen we voor schone handen, onderlinge afstand en dergelijke”, verduidelijkt een diaken. “Achter de schermen zorg ik voor de technische dingen, zoals een andere diaken de financiën bijhoudt.” Aan beide zijden van de kerkzaal zijn vergaderruimtes. Daarvan maakt de gemeente regelmatig gebruik. Er zijn vier verenigingen en een zondagsschool die (normaal gesproken) regelmatig samenkomen. Ook zijn er vier catechisatiegroepen.

40 vrijwilligers

In 2003 startte de Gereformeerde Gemeente te Ooltgensplaat een vrijwillige thuishulp. Circa 40 vrijwilligers meldden zich aan om allerlei hand- en spandiensten te vervullen voor mensen die dat even nodig hebben. “Dat is een ontzettend mooie poel van vrijwilligers. Vaak is het een aanjager voor ondersteuning. De eerste keer komt de vraag bij ons binnen, maar na enkele keren blijft het gewoon op gang. Wij bewaken natuurlijk wel de taaklast van de vrijwilligers”, vertelt Michelle van Gurp-Blokland, één van de coördinatoren. De thuishulp is niet zozeer gericht op kwantiteit, maar het is duidelijk dat het voorziet in een behoefte, ook door het contact. “Soms is er een bijzondere situatie nodig om iets op gang te brengen. Doordat er een mooi aantal vrijwilligers is, valt de taaklast in de praktijk wel mee. De hulpvragers zijn zeer tevreden over de hulp die ze ontvangen.”

Rommelmarkt

Een jaarlijks terugkerend evenement is de rommelmarkt, op de eerste of tweede zaterdag in april. “Al maanden sparen we mooie spullen op. Echte rommel gooien we direct weg. Alles wat netjes en verkoopbaar is, sorteren we en slaan we op. Dat is echt een flinke hoeveelheid kisten, bakken en dozen. De laatste weken is het altijd spannend of we genoeg opslagruimte hebben, maar meestal komt het toch weer op zijn pootjes terecht”, licht Nelleke van der Welle-van Gurp van de rommelmarktcommissie toe. “De rommelmarkt is hier altijd heel gezellig en samenbindend voor heel Ooltgensplaat. Mensen komen van heinde en ver en staan al voor 9 uur te wachten bij het hek. Na de opening met een stukje uit de Bijbel en een gebed, staat iedereen op zijn post en gaan de hekken open. De kinderen zijn er eigenlijk heel de dag, want de rommelmarkt is voor hen echt een belevenis.” Sommige mensen komen speciaal voor de boeken of voor de meubels, maar ook groente, fruit, pootgoed, vis en de spelletjes doen het goed. “Na het opruimen is iedereen uitgeteld, maar voldaan.”

Veldwerk

Op Goeree-Overflakkee speelt helaas het probleem van drugsgebruik en van verslaving. “Dat gaat ons zeker aan het hart. Het is ontzettend mooi dat samen met Stichting Ontmoeting en Gemeente Goeree-Overflakkee een langlopend project is gestart. De beide veldwerkers gaan op pad met motor of scooter. Zij gaan met de jongelui in gesprek.” Verschillende jongeren werden hierdoor bewust van hun probleem. Via de veldwerker kwamen ze bij de hulpverlening terecht. “We vinden het eigenlijk vanzelfsprekend dat onze kerkelijke gemeente dit project financieel ondersteunt.” De kerkelijke gemeente wil niet alleen helpen met geld, maar ook het gebed klinkt regelmatig voor de jongeren.

Snuffelschuur ‘Alles wisselt’

De snuffelschuur heeft de zeer passende naam ‘Alles wisselt’. In 2013 startten drie oudere leden met de verkoop van de mooiste rommelmarktspullen. “We zagen een mogelijkheid om deze spullen doorlopend te verkopen. Het bleek een schot in de roos te zijn.” De snuffelschuur naast de kerk is gericht op antiek en curiosa. “Als je echt mooie dingen zoekt voor leuke prijsjes, dan moet je hier zijn”, licht Pau de Bonte toe. “We doen ons uiterste best om een gevarieerd aanbod te hebben van mooie en gave dingen. We hebben natuurlijk ook een ruimte met andere spullen, zoals speelgoed, tuingereedschap en elektrische apparaten.” In de praktijk blijkt ‘Alles wisselt’ ook een ontmoetingsplek te zijn voor een kopje koffie, een gezellig praatje en het uitwisselen van ervaringen en herinneringen. “Een dag in de winkel is altijd boeiend en mooi!”

Hervormingsavond

“Het duurde 500 jaar voordat we deze avond samen beleven,” sprak de toenmalige predikant van de Hervormde kerk op 28 oktober 2017. De vier kerken van Ooltgensplaat organiseerden toen een eerste gezamenlijke reformatieavond. Elke kerk leverde een bijdrage aan deze herdenking, bijvoorbeeld door een meditatie, een lezing, een lied of een gedicht. “Na deze eerste keer, organiseren we jaarlijks een gezamenlijke bijeenkomst. We rouleren qua plaats en wie wat doet.” Het afgelopen jaar kon de bijeenkomst vanwege coronamaatregelen niet doorgaan. Namens de Geformeerde Gemeente heeft een diaken zitting in de commissie.

Een open Bijbel

“Belangrijk voor ons is dat Gods Woord blijft klinken. Daarin ligt troost en daardoor werkt God Zijn genade in de harten van de hoorders. De Bijbel op de preekstoel ligt daarom symbolisch altijd open. Omdat we geen eigen dominee hebben, zijn driekwart van de diensten zogenaamde leesdiensten. Eén van de drie ouderlingen leest dan een preek van een dominee van ons kerkverband. Dat kan een hedendaagse preek zijn, maar af en toe lezen we ook een oudere. Tijdens de overige diensten spreekt een predikant of een student. Alle dominees van ons kerkverband nodigen we uit om voor te gaan, maar omdat er best veel gemeentes zonder dominee zijn, duurt het soms meerdere jaren voordat een dominee kan komen. Meerdere studenten spraken in Ooltgensplaat voor de eerste keer.” Tijdens de kerkdiensten bidden de ouderlingen of de Heere meer dienstknechten wil geven, ook voor de gemeente van Ooltgensplaat. “De Heere zegent de leesdiensten, maar een eigen predikant is toch ons uitzien, want als er een predikant mag komen, dan heeft de Heere er ook werk voor.”

Namens de kerkenraad, ouderling K.J. Nipius (scriba)

De kerkzaal van Rehoboth (Foto: J.P. Sinke).
De dames van de vrouwenvereniging zijn gezellig aan het handwerken. Deze foto is gemaakt in 1980.
Het aantal leden van de kerk is sinds 1990 flink gegroeid.
Door de snelle groei van de kerk vanaf de jaren 90 was uitbreiding van het gebouw noodzakelijk en dat gebeurde in 2010.
Een van de hoogtepunten van het jaar is toch wel de gezellige én samenbindende rommelmarkt.
Snuffelschuur Alles Wisselt werd opgezet in 2003 en bleek een schot in de roos.