Afbeelding

Afsluiting Klarenbeeksepad opnieuw op raadsagenda

En hoewel de raad op basis van artikel 9 van de Wegenwet de bevoegdheid heeft nu het definitieve onttrekkingsbesluit te nemen en het college dit dan dient uit te voeren, is er opnieuw een mogelijkheid om, bij publicatie van het besluit, beroep aan te tekenen. Pas na het onherroepelijk worden van het besluit is uitvoering mogelijk. In feite komt het er dan op neer de huidige situatie te continueren met eventueel enkele verkeersmaatregelen en het plaatsen van een aantal borden.

Consensus mogelijk

In het raadsvoorstel geeft het college aan dat er diverse onderzoeken en gesprekken zijn geweest met betrokkenen in het dossier Klarenbeeksepad. Een deel van het pad loopt over het erf van de woning met nummer 4 (Klarenbeekweg). Het perceel valt in het bestemmingsplan Oudeland en Oude Nieuwland uit 2013. Consensus over een eventuele oplossing lijkt mogelijk. Tenminste tussen de eigenaar van de historische boerderij in dit gebied en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Uitvoerig schetst het college in haar voorstel opnieuw de voorgeschiedenis. Verwijzend naar gevoerde gesprekken, het bespreken van alternatieven en na bestudering van beschikbare documenten, lijkt het redelijk de privacy van eigenaren van Klarenbeekweg 4 te respecteren. Dat wil zeggen om het pad en het weggetje achter het achtererf, voor zover het over hun percelen loopt, niet langer als openbare weg te beschouwen. De Landinrichtingscommissie heeft gewezen op overlast door derden.

Bevoegd

Het pad is niet opgenomen in het huidige bestemmingsplan. De raad bestempelde destijds het pad klaarblijkelijk al in lijn met de mening van genoemde commissie, Die luidde dat het gebruik van het pad als toeristische doorgang niet opportuun was en dat het eigendomsrecht en het recht op privacy zwaarder moest wegen. Alles kort samenvattend: als ervoor gekozen wordt het Klarenbeeksepad, voor zover in particuliere eigendom, voor voetgangers af te sluiten, lijkt onttrekking aan de openbaarheid via de wettelijke procedure van genoemd artikel 9 in de Wegenwet het meest aangewezen. In dat geval is de raad daartoe bevoegd. Zoals aangegeven, kwam het onderwerp afgelopen jaar al twee keer op de agenda van de raad. Dit leidde toen tot een unaniem gedragen motie, waarin het college werd uitgenodigd te onderzoeken welke historische (kerke)paden in Ouddorp en in andere kernen op het eiland bescherming verdienen.