Weercolumn: Vrij koud januariweer tot zondag

Het wordt minder koud vanaf zaterdag op de Eilanden. Echt winters was het echter niet in onze contreien, terwijl het elders in Europa juist erg koud was. De aanleiding was een zeer groot koureservoir boven Siberië dat z’n vleugels geleidelijk uitsloeg naar links en rechts. Een deel van de Siberische koude vloeide al uit richting Japan waar het recordkoud werd. De andere tak met extreme koude bevindt zich nu boven het noordwesten van Rusland en straalde al uit richting Scandinavië (Finland tot bijna -40 graden tijdens de nacht).

Ook dichter bij huis was het compleet winter zoals in de Belgische Ardennen. Daar lag het afgelopen weekend nog bijna een halve meter sneeuw soms en het vroor er tot 16 graden. Op donderdag naderde al een eerste front en viel er wat lichte regen en natte sneeuw. Vrijdag en zaterdag blijven nog vrij koud aan met nipt vorst in de nacht en ochtend. Overdag bewegen de temperaturen zich enkele graden boven nul op Flakkee. De wind ruimt geleidelijk naar zuidelijke richtingen en maakt het voor het gevoel niet bepaald warm.

Op zaterdag en zondag komt er enige neerslag aan. Dan nadert er uiteraard weer een portie zachtere lucht vanuit de zeekant en het opglijden van de warmere lucht tegen een muur van nog aanwezige kou geeft wat winterse neerslag. Er zou wat ijsregen of (natte) sneeuw kunnen vallen met gladheid op de wegen tot gevolg.
Het vervolg na het weekend blijft enigszins onzeker. Waarschijnlijk volgen er weer een paar vrij zachte dagen in zuidwestelijk Zuid-Holland (tot 8 graden) met daarbij een vrij grote dagelijkse regenkans.
Toch blijft de kou loeren en de kans lijkt me aanwezig dat we eind januari wel eens met sneeuw en kou te maken kunnen krijgen. En mocht Nederland dan net buiten de boot komen te vallen, krijgt een heel flink deel van het Europese vasteland er wel mee te maken. De Scandinavische kou lijkt zeer dicht bij Nederland te geraken in eerste instantie. Mocht het gevecht tussen deze noorderkou en de zachtere lucht zich pal boven Nederland gaan afspelen, krijgen we voor het eerst overlast door sneeuw en / of ijzel. De allerlaatste gegevens duiden er evenwel op dat het vrij zachte plaatje voorlopig de overhand krijgt.