Toegangsweg van bedrijventerrein Deltahaven Binnen (Foto: Jaap Ruizeveld).
Toegangsweg van bedrijventerrein Deltahaven Binnen (Foto: Jaap Ruizeveld).

Provinciale subsidie voor Stellendamse bedrijventerreinen

De experimentenwet Bedrijven Investeringszone (BI-zone), ingesteld door het Ministerie van Economische Zaken, maakt het voor gemeenten mogelijk om samen met ondernemers te investeren in de kwaliteit van de bedrijfsomgeving. Projecten op het gebied van veiligheid, mobiliteit, beheer en uitstraling worden door ondernemers bedacht, uitgewerkt en uitgevoerd. In deze Wet is vastgelegd dat een BI-zone maximaal vijf jaar geldt. De zone op de bedrijventerreinen in Stellendam was van kracht tot en met eind december 2020. Om een nieuwe BI-zone - per 1 januari 2021 - in te richten, is een procedure vereist die veel inzet van betrokken ondernemers en eigenaren vraagt. Het college van B en W stelt in een informatieve brief aan de gemeenteraad dat in de huidige pandemie het heel zwaar is om goed onderling overleg te kunnen voeren over continuering van de BI. Juist nu bij de ondernemers de grote zorg ligt op het voortbestaan van hun bedrijven. Bovendien wordt de BI door de 1,5 meter economie voor nieuwe uitdagingen geplaatst die nu nog niet goed te overzien zijn.

Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Stellendam (SBBS) besloot - in goed overleg met de gemeente - om geen procedure (nieuwe verordening, draagvlakmeting) op te starten om te komen tot een nieuwe BI-zone per 1 januari 2021. Dit betekent wel dat de zone van Stellendam (formeel) per genoemde datum ophoudt te bestaan, juist nu het erop aankomt het herstel gezamenlijk aan te pakken. BI-zones staan immers voor een veilig, aantrekkelijk en vitaal werkgebied. De huidige coronacrisis maakt deze inzet van nog groter belang.

Regeling

De provincie Zuid-Holland heeft de meeste landelijke aflopende BI-zones en heeft de zorgen van deze stichtingen en de gemeenten in haar gebied serieus genomen. Er is daarom een subsidieregeling in het leven geroepen. Kort samengevat houdt deze regeling in dat de subsidiabele kosten maximaal 100 procent bedragen van begrote kosten van de aanvrager in 2020. De subsidie bedraagt ten hoogste 70 procent van deze kosten met een maximum van 35.000 euro.

De BI-zone houdt weliswaar van rechtswege op te bestaan per 1 januari 2021, maar de activiteiten in de BI-zone kunnen dankzij deze subsidie dit jaar worden voortgezet. Betrokkenen hoeven in 2021 geen bijdrage te betalen. Op 16 december 2020 is de subsidie aan SBBS toegekend. De Stichting Beveiliging Bedrijven terreinen Stellendam zal samen met de gemeente nu de procedure doorlopen om tot een nieuwe BI-zone per 1 januari 2022 te komen. SBBS organiseert de collectieve beveiliging op de bedrijventerreinen in Stellendam. Beveiligingsmaatregelen bestaan onder andere uit het op afstand bedienen van afsluitbare hekwerken bij de toegangswegen, camerabewaking en fysieke controles. Politie, brandweer, gemeente en beveiligingsgroepen werken hier nauw samen.