Vanaf 2022 nieuwe Wet Inburgering

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanaf januari 2022 wordt de gemeente verantwoordelijk voor uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering. Dit is een half jaar later dan oorspronkelijk was gepland.

Door Jaap Ruizeveld

In het huidige stelsel wordt nog veel aan de inburgeraar overgelaten, maar dan is de gemeente aan zet om het inburgeringsproces in goede banen te leiden. Omdat de gemeente dicht bij de inburgeraar staat en verantwoordelijk is voor het brede sociale domein, kan meer maatwerk worden geleverd, zo is de gedachte.

Het college wil dat mensen die inburgeren maximaal (naar vermogen) participeren, hun draai vinden in de samenleving en zo snel mogelijk de Nederlandse taal beheersen. Het uitgangspunt van de gemeentelijke ondersteuning is samen met maatschappelijke partners om de inburgeraar heen staan. Deze insteek/ambitie vraagt een gezamenlijke inzet. Om uitvoering te geven aan de Wet en de veranderopgave, heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de nota Veranderopgave Wet Inburgering en het Financieel kader. De nota is van advies voorzien door de Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee. Dit is verwerkt in de nota.