Het gerepareerde voetpad met links de beverburcht.
Het gerepareerde voetpad met links de beverburcht. Foto:

Voetpad tijdelijk dicht door gravende bever

Zeker in deze donkere dagen leverde dat een potentieel gevaarlijke situatie op. De gemeente sloot het voetpad meteen af en zorgde voor een snelle reparatie, waardoor het voetpad gisteren (donderdag) gewoon weer toegankelijk was. Volgens boswachter Chantal van Burg van Natuurmonumenten moet er wel vaker worden geïmproviseerd om ervoor te zorgen dat bevers hun burchten kunnen bouwen zonder dat de dieren voor overlast zorgen. "Ze houden niet van drukte, dus ze zoeken altijd rustige plekken", weet Van Burg. "Maar ze zijn ook flexibel en kunnen hun burcht snel verleggen." De boswachter vermoedt dat de bever die ervoor zorgde dat het voetpad tijdelijk dicht moest, is verhuisd vanuit de burcht nabij het verderop gelegen viaduct.

Elders in het land zorgt de bever soms voor veel overlast, tot verzwakte dijken aan toe. De overlast die bevers in deze regio veroorzaken valt heel erg mee, aldus Van Burg. "We grijpen alleen in als er onveilige situaties ontstaan. Dan gaan we in overleg met andere partijen om te zien hoe we de situatie het beste kunnen oplossen. Soms is de beste oplossing meebewegen met de natuur, bijvoorbeeld door een bruggetje te bouwen en de bever zo de ruimte te geven." Afschot is wat haar betreft het allerlaatste redmiddel bij overlast. "De bever hoort gewoon bij de Nederlandse natuur. Ze ruimen het dode hout op en zorgen ervoor dat de natuur niet te dicht begroeid raakt. Ook zijn ze in deze tijden van lange droge periodes in de zomer belangrijk bij het vasthouden van water in de kleinere meertjes. We kunnen in dat opzicht nog veel van hen leren."

Van Burg wijst tot slot op het feit dat zeker in deze coronatijd nog veel meer mensen dan gebruikelijk genieten van de natuur. En ook van de bevers. "Ze laten zich niet zo vaak zien, maar je ziet wel waar ze leven. Het levert op sociale media vaak prachtige foto's op."

Hier is overduidelijk een bever aan het knagen geweest.