Ethiek: Amerika

De laatste week is er heel wat te horen en te zien geweest over dit land. De machtswisseling in Amerika gaat niet zonder de nodig problemen gepaard. In de achterliggende week werd het parlementsgebouw door aanhangers van de huidige president bestormd. Het gaf hele woeste tonelen die wereldwijd te zien waren. Ook gaf het de nodig vragen. Trump heeft de verkiezingen verloren en kennelijk kost hem dat veel moeite om te erkennen. De stormloop op het Capitool was echter een brug te ver. Met geweld werd gepoogd om de orde te verzetten. Overigens heb ik niet één enkel ogenblik de gedachte gehad dat dit ook zou lukken. Het was meer een soort wanhoopsdaad van een wat aan de kook geraakte menigte. Na enkele uren kon alles weer op de gewone wijze verder gaan. We zullen zien hoe het verder allemaal uitpakt. De Amerikaanse samenleving is echter niet verdwenen. Het land en de overheid, met alle instituties, staat gewoon stevig in zijn schoenen. Het was echter wel een wat merkwaardig gebeuren. Wat ook weer snel voorbij was.

In Amerika hebben de democraten het de komende jaren voor het zeggen. De republieken zijn de verliezers, hoewel niet zonder betekenis. Bijna de helft van de mensen heeft op Trump gestemd en dat betekent dat die land eigenlijk een verdeeld huis is. Overigens was dat wel meer het geval in de geschiedenis van dit land. Er heeft ooit een burgeroorlog gewoed en die werd gewonnen en de schade bekwaam beperkt door de toenmalige president, Abraham Lincoln. Na de burgeroorlog wilde hij geen vernedering van de mensen die verloren hadden, maar opbouw en vereniging van het land. De korte tijd die Lincoln nog gegeven was, heeft hij dat proberen gestalte te geven. Hij wordt daarom wel de grootste president van Amerika genoemd.

Het valt te hopen en te bidden dat dit land weer een dergelijke president mag ontvangen. De komende president is wel oud, maar de vraag is of hij de wijsheid en de kundigheid heeft van Lincoln. Die wijsheid heeft hij wel nodig. De gedachte ligt op de loer om wraak te nemen op de republikeinen. De eerste aanzetten worden helaas daartoe al zichtbaar. Een congreslid meende bijvoorbeeld een gebed op een merkwaardige manier te moeten beëindigen. Ook de voorzitter van het congres, mevr. Pelosi, steek haar afkeer van Trump niet onder stoelen of banken. Het zal de vraag zijn of er de komende tijd veel wijsheid openbaar komt in de politiek van dit land. Want Trump heeft wel verloren, maar het is geen machteloze verliezer. De circa 75 miljoen mensen die op hem gestemd hebben vertegenwoordigen een groot deel van de samenleving. En het is nooit verstandig om machtige verliezers te vernederen. Ooit hebben de Europese landen Duitsland na Wereldoorlog 1 vernederd. Het was een goed recept voor een nieuwe oorlog. Laten we hopen dat dit in Amerika niet gebeurt. Verliezers vernederen, leidt vaak tot nog meer narigheid. Het zal veel wijsheid vergen om dit grote land, de garantie voor onze vrijheden, door de komende jaren heen te loodsen. Biden heeft een zware taak. Op zijn minst heeft hij veel gebed nodig. En de Bijbel wijst ons daarin een duidelijke weg. De eerste christenen hebben voor de heidense overheden gebeden, opdat ze een stil en gerust leven mochten leiden. Vandaag de dag ligt het niet anders.

Ds. W. Visscher