Column: Invaginatie

Normaal is dit een klusje voor de interventielaborant. Maar door meerdere embolisatie-ingrepen had deze collega hier geen tijd voor. Gelukkig is daar een vangnet voor opgesteld. Als de interventielaborant geen tijd heeft, is het de taak aan de overige laboranten om dit onderzoek uit te voeren. Alleen doet zich een probleem voor. Maar weinigen voelen zich bekwaam om dit onderzoek uit te voeren, omdat het niet vaak voorkomt. Zo ook deze Eerste Kerstdag. De spreekwoordelijke berg werd groter en groter. Ik was het beu en besloot de spanning uit de lucht te halen: ik ging bij dit onderzoek assisteren. Wij hebben namelijk een gezegde op onze afdeling: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Ik had wel enige ervaring met inwendige onderzoeken, maar dit onderzoek had ik nog niet van mijn lijstje afgestreept. Ik overlegde met de interventielaborant welke spullen ik nodig had, nam het protocol door en informeerde de radioloog dat ik dit onderzoek nog niet eerder had gedaan. Samen namen we de procedure door en stonden klaar om het kind op te vangen. Onder hoge druk zou het contrastvloeistof via de anus ingebracht worden om zo het invaginaat op te heffen. Hierdoor worden de bacteriën vanuit de darmen de bloedbaan ingeduwd, waardoor bloedvergiftiging kan optreden. Ook kan onder deze hoge druk de darm perforeren. Al met al kon het alle kanten op.

Naast de radioloog en ik als laborant waren de anesthesist en kinderchirurg aanwezig. De radioloog bracht de katheter in en vulde de darmen met contrast. De druk werd hoger en hoger, wat ook aan het kind te merken was. Ondertussen maakte ik foto’s hoe het contrast zich verdeelde in de buik. Het kind werd steeds onrustiger, maar ineens werd het kalm. De beelden wezen uit waarom: het invaginaat was opgeheven. De darm was weer teruggeschoven op zijn plek. We rondden het onderzoek af, keken voldaan elkaar aan en ik vervolgde mijn weg door het ziekenhuis om andere patiënten te helpen. Zo leer je nog iedere dag bij. Wat een heerlijke plek om te werken!

Erik Bruggeman