Van de bussen is nog maar weinig over (Foto: Wilko van Dam).
Van de bussen is nog maar weinig over (Foto: Wilko van Dam).

Grote uitslaande brand in Oude-Tonge verwoest 15 oude bussen

Om 20.40 uur kwam de eerste melding binnen bij de meldkamer. Toen ging het nog om een middelgrote brand. Als eerste werden de brandweerploegen van Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge, Middelharnis en Oostflakkee opgeroepen. Om 20.50 uur werd opgeschaald naar een grote brand en werd onder andere de blusgroep van Den Bommel betrokken. Ook kwam er hulp vanuit onder andere Oud-Beijerland. Een half uur later, om 21.20 uur werd opgeschaald naar GRIP1.

GRIP staat voor gecoördineerde regionale incidentbestrijdingsprocedure. Kort gezegd houdt dat in dat de verschillende hulpdiensten bij elkaar komen in een gezamenlijk overleg bij de plaats van het incident, in dit geval dus de brand bij Oude-Tonge. Bij GRIP komt bijvoorbeeld ook de officier van de dienst Bevolkingszorg van de gemeente.

Knallen

Toen de brandweermannen arriveerden bij de brand, troffen ze er een fikse vuurzee aan. Ook waren er meerdere explosies te horen, waarschijnlijk veroorzaakt door het knallen van de vele busbanden. Een van de eerste ooggetuigen zag volgens eigen zeggen ook wat ontploffend siervuurwerk. De eerste inzet van de brandweer was erop gericht om uitbreiding van het vuur naar de naastgelegen panden te voorkomen. Ondanks dat de brand zich vlakbij de haven afspeelde, was het een uitdaging om aan water te komen. Dit probleem werd opgelost door een lange brandweerslang vanaf het begin van de haven naar de plek des onheils te leggen.

Doordat de oude bussen dicht bij elkaar stonden, kon de brand zich snel uitbreiden. Daarnaast zorgde dit ervoor dat het lastig was voor de brandweer om op alle plekken te komen. Als derde was er eigenlijk één toegangsweg, wat enig logistiek talent eiste om alle blusvoertuigen ter plaatste te krijgen. Wat daarbij niet meehielp, was dat het al snel zwart zag van de omstanders. Zwart was ook de rook die in de richting van het dorp trok. Bewoners werden geadviseerd om hun ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Ook werd hen gevraagd om ruimte te maken voor de hulpdiensten, een verzoek waar niet altijd even goed gehoor aan gegeven werd. De politie begon dan ook met het terugsturen van mensen en het afzetten van de omgeving.

Uitdampen

Al vrij snel werd duidelijk dat er geen menselijke slachtoffers bij de brand betrokken waren. Wel was een naburige loods al aan het uitdampen, waardoor er een reëel risico bestond dat de brand over zou slaan. Gelukkig kon dit door de brandweer worden voorkomen. Rond 23.00 uur werd aangegeven dat de brand onder controle was. Dat betekent dat de brandweer nog niet brand meester is, maar het vuur zich niet meer kan uitbreiden. Om ongeveer kwart voor drie die nacht was de brand uit en konden de hulpdiensten retour.

’s Ochtends moest de blusploeg van Oude-Tonge er toch nog een keer heen, om enkele kleine brandhaardjes in de kiem te smoren. Hiermee was de inzet van de brandweer ten einde. De forensische opsporing van de politie nam het stokje van hen over. Een woordvoerder van de politie desgevraagd: "Wij doen onderzoek of er mogelijk sprake is van brandstichting." Ook het waterschap was die ochtend aanwezig om te kijken naar mogelijke vervuiling door het bluswater.

Rookpluimpjes

In het licht van de volgende dag was de aangerichte ravage goed zichtbaar. Zelfs in de loop van de middag zagen (de vele) voorbijgangers nog rookpluimpjes opstijgen uit de buswrakken. De rookwolk richting Oude-Tonge zorgde voor roetdeeltjes in het dorp. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is dit niet gevaarlijk, maar wordt wel geadviseerd om het spul niet aan te raken. Er is geen asbest bij de brand vrijgekomen. De DCMR kreeg geen klachten binnen, lieten ze desgevraagd aan deze krant weten.

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft drie taken rondom deze brand. Allereerst gaan zij met de eigenaar in overleg over het opruimen van het terrein. Daarnaast moeten zij, in samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de bevolking informeren over de situatie en handelingsperspectief bieden. Tot slot zijn zij verantwoordelijk voor het schoonmaken van de openbare ruimte. Medewerkers vanuit de gemeente zullen de komende tijd met veegwagens en bladblazer de roetdeeltjes verwijderen.

Bij daglicht is de schade pas echt goed zichtbaar (Foto: Erwin Guijt).
Dit ziet de brandweer via de warmtebeeldcamera aan een drone (Foto: Wilko van Dam).