Afbeelding

Coronatestlocatie in juni en december: de verschillen

Om te beginnen met de aanmelding. Halverwege dit jaar was het nog nodig om te bellen met óf het landelijke coronanummer, óf de GGD Rotterdam-Rijnmond. Inmiddels zijn er meer mogelijkheden bijgekomen: zo kunnen verplegend en onderwijzend personeel voorrang krijgen, zowel in testen als het krijgen van de uitslag. Ook kan er nu online een coronatest aangevraagd worden. Een ander verschil is dat vanaf begin december er de mogelijkheid is om je zonder klachten te laten testen. Let wel, dat geldt enkel voor mensen die óf door bron- en contactonderzoek óf via de CoronaMelder-app te horen hebben gekregen dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona.

Knijper

Het eerste wat opvalt bij de teststraat zelf is dat het behoorlijk drukker is dan in juni. Waar ondergetekende toen de enige was en er pas bij vertrek een andere bezoeker arriveerde, stond er nu al een rij van een paar auto’s. Er wordt constant af en aan gereden. Mede door die grote behoefte is de testraat meer dagen open dan eerst. In oktober werd opgeschaald van maximaal 750 mensen naar 1800 per week. Ook werd de teststraat zes dagen toegankelijk per week in plaats van vijf.

Een tweede observatie is dat het allemaal een stuk professioneler is geworden. Waar in juni medewerkers van de teststraat nog gezellig relatief dichtbij, zonder mondkapje op, een praatje stonden te maken, is dat nu veranderd. Weliswaar wordt er nog steeds gezellig een praatje gemaakt, maar er worden inmiddels mondkapjes gedragen en de afstandsregels worden strak in acht genomen. Via een lange knijper krijg je nu vooraf al een plastic zakje, met daarin het buisje waar straks je wattenstaafje in moet. Dat maakt het makkelijker om die straks te verwerken.

4500 mensen

Het testen zelf is (helaas) nog steeds onveranderd en niet meteen de meest prettige ervaring. Maar het is ook zo gepiept en dan kan de terugtocht weer aanvaard worden. Binnen 48 uur krijg je dan de uitslag te horen. Eerst werd je daarvoor sowieso gebeld, inmiddels gaat ook dat digitaal. Per mail ontvang je een link waarmee je met je DigiD in kunt loggen om de uitslag te bekijken. Wanneer deze negatief is (en je dus geen corona hebt) hoef je verder niets te doen en gebeurt er niets. Als je positief getest bent, krijg je een waslijst aan informatie over wat wel en niet te doen. De GGD belt dan binnen 1 of 2 dagen voor het bron- en contactonderzoek.

De GGD Rotterdam-Rijnmond laat weten dat er vanaf 17 november tot heden (dus in een maand tijd) ruim 4500 mensen zich hebben laten testen op de testlocatie in Middelharnis. Wel benadrukken ze dat lang niet iedereen die zich laat testen daadwerkelijk van het eiland afkomstig is: ook van buiten het eiland kunnen mensen zich hier laten testen.

Aantal nieuwe besmettingen verontrustend hoog

Op Goeree-Overflakkee is een zorgelijke stijging te zien in het aantal corona-gevallen. Woensdag kwamen er 43 nieuwe besmettingen bij, donderdag 41. Dit heeft mede te maken met een eerdere ICT-storing bij de GGD. Hierdoor zijn op maandag en dinsdag niet alle meldingen ontvangen. De achterstanden komen erbij op woensdag, donderdag en vrijdag. Daardoor vallen de dagcijfers op deze dagen hoger uit dan werkelijk. De weekcijfers zijn echter niet aan deze storing onderhevig. Vorige week kwamen er bijna 200 nieuwe gevallen bij (zie afbeelding). Dat is de afgelopen maanden nog niet zo hoog geweest. Van de 1276 mensen die zich lieten testen op het eiland kregen er 178 een positieve testuitslag te horen.