Weercolumn: Rond kerst minder zacht

Voorlopig hebben we te maken met traditioneel zacht decemberweer inclusief middagtemperaturen in de dubbele cijfers. Daardoor is de gemiddelde temperatuur nu boven normaal uitgekomen. Tot en met het afgelopen weekend was december iets te koud nog.

De kans op serieus winterweer lijkt me klein de rest van het jaar 2020, maar het gaat wel aanmerkelijk minder zacht worden, vooral richting kerst. Er kunnen dan zelfs enkele winters getinte buien vallen met stofhagel of zelfs natte sneeuw. Het zou natuurlijk mooi zijn mocht zo’n wat actievere bui het net even wit kan laten worden. Voorlopig dus milde omstandigheden buitenshuis met tot begin volgende week dagtemperaturen rond 12 graden.

Door de aanwezigheid van veel (lage) wolken koelt het gedurende de nachten slechts een paar graden af op de Eilanden. De wind zit vooralsnog muurvast in de weinig winterse zuidhoek en is meestal matig van sterkte rond windkracht 4. Op vrijdag blijft het waarschijnlijk geheel droog. Daarna kan het soms even flink regenen.

In de aanloop naar kerst zien we meer oceanische invloeden van hoge druk en toenemende depressieperikelen bij Scandinavië. Door die herschikking op de weerkaart stelt zich een noordwestelijke stroming in, waarbij vooral de bovenlucht flink afkoelt later. Vanwege de luchtaanvoer over relatief mild zeewater kan het niet heel stevig afkoelen op leefniveau. Daarom blijven de dagtemperaturen uitkomen tussen de 4 en 8 graden richting 25 december.

Pluspunt van dit andere weerregime is dat het zeer vochtige, zompige weer verdwijnt en plaats gaat maken voor veel transparantere luchten met uitstekende vergezichten. Als het tijdens de nachten wat langer opklaart kan gemakkelijk een graadje vorst optreden.

Wat er na kerst gebeurt is uiteraard nog niet helemaal duidelijk. Twee ontwikkelingen komen thans in beeld. In de eerste plaats kan de depressiedruk weer toenemen vanaf de Atlantische kant. Dit zou een verzachting moeten betekenen, waarbij het weer wat regelmatiger zou kunnen gaan regenen. Het andere scenario kan zijn dat de vrij noordelijk georiënteerde stroming aanhoudt en dat het iets aan de koude kant blijft met de mogelijkheid van wat vorst gedurende de nachten. Kans op die verdwaalde winterse bui is er dan ook nog.

Door Marc Putto