Links de parallelweg die voor de vertraging zorgt, rechts het nieuwe deel van de N215 tussen Melissant en Dirksland. Inzet: de rotonde het nieuwe fietstunneltje (Foto's: Topview Luchtfotografie)
Links de parallelweg die voor de vertraging zorgt, rechts het nieuwe deel van de N215 tussen Melissant en Dirksland. Inzet: de rotonde het nieuwe fietstunneltje (Foto's: Topview Luchtfotografie)

Afgesloten ontsluitingsweg bezorgt Melissant verkeersdrukte en -chaos

Boudewijn woont sinds februari aan de Voorstraat. Vanuit het drukke Leiden kwam hij naar het rustige Melissant. Maar veel rust heeft hij nog niet gevonden in het geitendorp. “Het is net of ik langs een snelweg woon, of op een industrieterrein. Af en toe ga ik naar buiten om het verkeer te regelen.”

In de krant had Boudewijn eerder dit jaar gelezen dat de werkzaamheden aan de oude N215, de beoogde nieuwe parallelweg, zouden duren van augustus tot begin december. En niet langer, zo was duidelijk vanuit politiek Goeree-Overflakkee naar voren gekomen. “Maar ik mis het vervolg”, zegt Boudewijn nu de deadline al ruim gepasseerd is. “Bij de weg richting Herkingen staat een bord dat de werkzaamheden duren tot 6 december 16.00 uur. Ik had daar liever het jaartal zien staan in plaats van het tijdstip...”

Totale anarchie

Sinds de werkzaamheden van start gingen, rijdt het verkeer door Melissant. Vooral op de Julianaweg, de Voorstraat, het Plein en de Nieuweweg is het veel drukker. Automobilisten gebruiken deze wegen en straten als omleidings- en sluiproute. “Ook het vrachtverkeer wordt omgeleid via het dorp”, zegt Peter Boudewijn. “Qua snelheden is er sprake van een totale anarchie.”

En dat, voegt de inwoner van Melissant toe, terwijl de werkzaamheden die de verkeerschaos veroorzaken, aan de oude N215, zo goed als stil liggen. “Mondjesmaat zie je daar mensen aan het werk.”

Vertraging

Volgens de provincie Zuid-Holland, de opdrachtgever voor de werkzaamheden, blijft de oude provinciale weg bij Melissant langer afgesloten dan gepland. De werkzaamheden – het aanbrengen van een nieuwe deklaag en het versmallen van de weg – lopen enkele maanden uit door verschillende oorzaken.

“Allereerst heeft de voorbelasting langer moeten liggen dan voorzien om de noodzakelijke zettingen te bereiken. Het was eerst nodig de ‘nieuwe N215’ klaar te hebben voordat aan de ‘oude N215’ gewerkt kon gaan worden. De uitloop werd al in een eerdere fase veroorzaakt”, aldus de provincie. “Daarnaast bleek de drinkwaterleiding van het eiland in het projectgebied te liggen, bij het tracé van de parallelweg. Vanzelfsprekend ongunstig voor de werkzaamheden en bovendien was dit voorafgaand aan de werkzaamheden niet bekend. Ook werden tijdens graafwerkzaamheden archeologische resten aangetroffen. Daarop moest een aanvullend archeologisch onderzoek worden uitgevoerd en werden de werkzaamheden gestaakt. Ten slotte vergde de afvoer van funderingsmateriaal bij Melissant (de ‘oude N215’, daar waar nu nog werkzaamheden moeten gebeuren) meer tijd dan voorzien. Deze werkzaamheden worden op dit moment uitgevoerd.”

De provincie beseft dat de vertraging bijzonder vervelend is voor omwonenden en weggebruikers. Er is overleg met betrokken partijen en de aannemer gaande om tot een spoedige oplevering te komen. “Zoals de afspraak met de aannemer nu is, zal het gehele project op 15 april 2021 moeten worden opgeleverd, onder voorbehoud van uitzonderlijk lange vorstperiodes.”

De gemeente Goeree-Overflakkee, een van de betrokken partijen, reageert als volgt: “We zijn nadrukkelijk in gesprek met de provincie, over zaken als voortgang en communicatie rond de werkzaamheden aan en rond de N215. Wel is het zo dat de provincie opdrachtgever en verantwoordelijk is.”

Riolering

Het is nu al een verkeerschaos in het dorp, maar het zou nog erger kunnen worden. Dat is de angst van Peter Boudewijn nadat hij, net als andere inwoners van Melissant, een brief van de gemeente in de bus heeft gehad over op stapel staande rioleringswerkzaamheden. “Ik hoop dat de gemeente hiermee gaat beginnen als de provincie klaar is met de N215. Hoewel, van mij mogen ze ook morgen beginnen, want dan zijn we gelijk van al dat vrachtverkeer in het dorp af...”

Boudewijn vreest enorme opstoppingen als de werkzaamheden aan de weg en die aan het riool elkaar overlappen. “Dan kan je echt geen kant meer op. Twee vrachtwagens kunnen elkaar nooit passeren als de straten open liggen. Trouwens, dat lukt nu al niet op punten waar de auto’s aan twee kanten van de straat staan geparkeerd.”

Volgens de gemeente Goeree-Overflakkee gaan de rioleringswerkzaamheden pas van start vanaf half 2021. “De planning is ook afhankelijk van de benodigde werkzaamheden van netbeheerders aan hun kabels en leidingen. Er staan onder andere werkzaamheden gepland in de Voorstraat. Daarvoor geldt dat deze niet afgesloten zal worden zolang de ontsluiting van Melissant op de provinciale weg niet in orde is.”

Overzicht van de huidige omleiding door de werkzaamheden aan de N215 (Beeld: gemeente Goeree-Overflakkee).
Afbeelding