Afbeelding
Foto:

Column: Het mooiste kerstcadeau

Hij had het deurtje van het hok weten open te wrikken en vervolgens de kuierlatten genomen. Paniek in de tent natuurlijk. De meiden riepen zijn naam in alle toonaarden en strooiden rijkelijk met hamstervoer. We kamden de kamer tot in de stoffigste hoekjes uit, maar Mike was nergens meer te vinden. Inmiddels was het bedtijd geworden en na een vurig avondgebed, met maar één belangrijk gebedspunt, vielen mijn dochters verdrietig in slaap.

Ook de volgende dag kwam Mike niet tevoorschijn en de dag daarna weer niet. Ik veegde het hamstervoer op en sloot de openstaande luiken en kastdeuren. Zouden we Mike ooit nog vinden, dood of levend? Triest om zo kerst te moeten gaan vieren.

Een dikke week later zaten we aan tafel voor de warme maaltijd. Oudste dochter haalde een nieuwe pot appelmoes uit de garage. Ze bleef lang weg. Toen klonk er een gil: “Mama, Mike is hier! Ik hoor hem!” “Dat kan nooit”, zei ik. “Dat beest komt niet van boven naar beneden. Onmogelijk dat hij na tien dagen in de garage zit.” De rest van het gezin had zich al bij de garagedeur verzameld. En inderdaad, achter de binnenmuur klonk duidelijk gescharrel en geknaag. Zou het dan toch waar zijn? Mijn man hakte voorzichtig een gaatje in de muur. Geen Mike te zien, maar het scharrelen ging door. “Ik denk dat-ie onder de vloer zit”, merkte mijn man op, met zijn oor vlak boven de grond.

Tijd voor plan B: een gat in de betonlaag onder de voordeurmat. Daar bevond zich een richel, waar een hamster best in zou passen. De meiden zetten hoopvol een plankje met voer in de opening. Het wachten duurde lang, maar werd uiteindelijk rijkelijk beloond, toen Mike’s snuitje al snuffelend tevoorschijn kwam. Met enige moeite kwam hij uit het gat geklommen. Wat een feest! Het beestje was sterk vermagerd, maar kwam er al snel weer bovenop dankzij de lekkere hapjes die hem werden toegestopt. Blij en opgelucht gingen we de kerstdagen tegemoet. Een feest ter ere van Hem, die van boven naar beneden kwam, tot in de donkerste krochten van ons bestaan. En de vreugde die Hij brengt gaat de blijdschap om een hamster ver te boven!