Nina Plooij (links) en Rick van der Welle (rechts) overhandigen de tasjes aan Yvonne van Voorst en Leen Bolier, bewoners van Nieuw Rijsenburgh. Sanne Smeets (midden) speelt kerstliedjes (Foto: Mirjam Terhoeve).
Nina Plooij (links) en Rick van der Welle (rechts) overhandigen de tasjes aan Yvonne van Voorst en Leen Bolier, bewoners van Nieuw Rijsenburgh. Sanne Smeets (midden) speelt kerstliedjes (Foto: Mirjam Terhoeve).

Leerlingen Albeda College verrassen bewoners Nieuw Rijsenburgh

Drie weken geleden kwamen Rick en Nina, die de opleiding managementassistent volgen, op het idee om de bewoners van Nieuw Rijsenburgh een hart onder riem te steken. "Deze mensen hebben een moeilijke tijd achter de rug en de kerst wordt ook al niet als vanouds", vertelt Rick, "dus ik bedacht om vanuit school wat voor ze doen. Nina vond het ook een goed plan en bood aan om dit samen op te pakken. Natuurlijk moesten we dit wel overleggen met de school en met de leiding van Nieuw Rijssenburg, maar die stonden er allemaal meteen achter en verleenden ons alle medewerking."

Lerares Edith van de Heuvel beaamt de woorden van Rick. "Als school kun je zo’n prachtig initiatief alleen maar steunen toch? Het is bovendien een geweldige praktijkoefening voor hun opleiding. Vanuit school hebben we dan ook een budget beschikbaar gesteld om het idee tot uitvoering te kunnen brengen. Daarnaast moesten ze ook zelf nog op zoek naar sponsors. Het gaat om maar liefst 175 tasjes en 17 kerstkransen. Dat is toch een behoorlijk bedrag om bij elkaar te krijgen. Ik ben daarom heel trots op ze, dat het is gelukt in zo’n korte tijd."

Tijd en energie

Rick en Nina hebben ervaren dat het opperen van een idee en het uitvoeren ervan heel veel tijd en energie kost. "Er zijn inderdaad heel veel uurtjes in gaan zitten", zegt Nina. "Niet alleen op school, maar ook daarbuiten. Er komt meer bij kijken dan je van te voren denkt. Toch was het heel leuk om te doen en we hopen, dat de mensen in Nieuw Rijsenburgh er blij mee zijn. We willen ondanks alles toch een beetje kerstsfeer brengen en dus hebben we voor de mensen die zelfstandig wonen een tasje met een kerstster, een puzzel en wat lekkernijen samengesteld. Voor alle woongroepen hebben we een kerstkrans geregeld. Ook hebben we Sanne Smeets gevraagd om tijdens het rondbrengen wat kerstliedjes te spelen op de saxofoon en zij wilde dat graag doen."

Waardering

van Oostenbrugge, welzijnscoach bij Nieuw Rijsenburgh ontving Nina en Rick in de hal van het complex. "Ik wil jullie complimenteren met dit mooie initiatief", sprak ze. "Jullie hadden een heel goed doordacht plan. Wat fijn dat jullie dit voor onze bewoners willen doen." Helaas mochten Rick en Nina de tasjes niet bij de mensen binnen afgeven en moest Sanne buiten in de tuin de kerstliedjes spelen. Het plezier was er echter niet minder om. Twee bewoners, Yvonne van Voorst en Leen Bolier waren naar de hal gekomen om de eerste tasjes in ontvangst te nemen. Ook zij waren erg dankbaar voor het gebaar. "Dit waardeer ik enorm", zei Van Voorst. "Het is een erg moeilijke tijd. Lang mochten we onze familie niet ontvangen en nu mogen we elkaar nog steeds niet knuffelen of omhelzen. Ook de activiteiten, die hier normaal worden georganiseerd gaan niet door en ik vind het heel lastig, dat we niet met de hele familie bij elkaar kunnen komen tijdens de kerstdagen." Bolier sloot zich daarbij aan. "Soms krijg je het gevoel dat je wordt vergeten, maar dit maakt dan weer heel veel goed."