Ethiek: Spanningen in de samenleving

Inmiddels duren de maatregelen al vele maanden lang. Vanaf maart 2020 hebben we te maken met een anderhalve meter samenleving. Niemand vindt dat fijn maar het is wel nodig. Ook in een kerkelijke gemeente hebben we te maken met het virus. Op dit moment hebben er in de gemeente die ik mag dienen ongeveer 35 gezinnen in quarantaine gezeten of zitten er nog in. Ook mensen die de ziekte hebben gehad, hebben soms vrij langdurig problemen zoals vermoeidheid en andere klachten. Kortom, er is alle reden om voorzichtig te zijn en de maatregelen op te volgen.

Het gaat echter de laatste tijd niet echt goed met het opvolgen van de maatregelen. Je merkt het in de winkels. Vanmiddag deed ik nog even wat boodschappen en dan valt op hoe makkelijk mensen door de winkels lopen. Dat was begin dit jaar heel anders. Toen werd veel meer afstand bewaard dan vandaag de dag. Ook is het veel drukker op straat en in de winkels. Het aantal contacten tussen mensen is meer en het aantal besmettingen neemt ook duidelijk toe. Daar komt dan nog de winter bovenop. Dat geeft ook weer extra druk zodat het de komende weken best spannend zal zijn. We moeten een verder lockdown niet uitsluiten.

De maatregelen hebben ook invloed. Je merkt dat mensen een beetje maatregelmoe worden. Vooral jongneren maar ook ouderen hebben hier last van. Ouderen houden zich maar moeilijk aan de regel om per dag niet meer dan drie mensen te ontvangen. Jongeren vinden het moeilijk dat ze niet meer overal kunnen gaan. We zitten gewoon meer thuis en moeten goed opletten. Als reactie op de maatregelen komt er veel maatschappelijk ongenoegen naar buiten. In de grote steden gingen de mensen meer winkelen en op andere plaatsen waren ongeregeldheden. Op een plaats als Urk moest de politie een en andermaal ingrijpen. Het geeft denk ik veel te denken. Vooral ook omdat Urk een dorp is waar de kerk nog belangrijk is. Het doet afbreuk aan de betekenis van de kerk in de samenleving als juist in deze plaatsten de politie moet optreden om de boel rustig te houden. Daar wordt in de seculiere media de staf over gebroken. We kunnen dat naar vinden maar de wereld mag ons echt de norm van Gods geboden voorhouden. Er mag van ons anders verwacht worden. Daarom moeten we de kritiek van de media niet als vijandschap afdoen.

Mooi was ook dat een groep ouders op Urk heeft ingegrepen. Ze zouden naar de straat gaan om met de rebelse jongeren te praten en zo het geweld te voorkomen. We kunnen dat denk ik alleen maar toejuichen. Wat een moed en wat een goede inzet komt hier openbaar. Een van de initiatiefnemers wees ook duidelijk op zijn plicht tegenover de Heere en tegenover de jongeren. Ik vind dat erg mooi om te lezen. We moeten als ouderen naar onze jonge mensen omzien en we mogen proberen ze voor verkeerde dingen te behoeden.

Er is veel mis in ons land. Helaas is er ook veel mis in de kerk van Nederland. We gaan maar niet spreken over allerlei kerkpolitiek. Maar dat ouders de schouders zetten onder het behoud van onze jonge mensen is een heel mooi gebaar. Zo komen in moeilijke omstandigheden ook goede dingen naar voren. Er is een ander Urk en laten we hopen dat we daar meer van horen en dat de ongeregeldheden kunnen worden gestopt. De samenleving heeft meer nodig dan alleen politie. Ouders die zorgen voor hun kinderen zijn de hoeksteen van het samenleven. De diepe Bijbelse gedachte die we keer op keer moeten onderstrepen.