Meditatie: Vreest niet

Het Kerstfeest is het feest voor de bevreesden. De geboorte van de Zaligmaker is er op gericht de schrik van de bedroefden te verdrijven en daarvoor in de plaats de grote blijdschap te bewerken. Nu zijn er genoeg bevreesde mensen, en de vrees leeft in het hart van ons allen. De vorige eeuw is wel in het bijzonder de eeuw van de vrees genoemd. En terecht, want wat was er al niet aan spanning en dreiging. In die eeuw zijn er twee wereldoorlogen geweest, met alle verschrikkingen die daarbij waren, en nog steeds is er de dreiging van een nog grotere verschrikking. Het is dan ook geen wonder dat velen in vrees leven.
Toch merken we ook nu dat wij mensen echt niet vanzelf afkomen op de geboren Zaligmaker, Die de inhoud is van de grote blijdschap. Op allerlei manieren proberen we de grote vrees te verdrijven, of althans te vergeten. We doen dat door onze eigen feesten te maken, of door de roes te zoeken, of ons op allerlei dingen te storten, om maar niet na te hoeven denken en niet de gelegenheid te heb­ ben om stil te staan bij de grote vrees die er is. Dit komt omdat er in ons hart, ondanks allerlei dingen waar we bevreesd voor zijn, niet zo maar plaats is voor Christus. We proberen de vrees dan maar wat te verbergen. De herders in de velden van Efratha waren ook bevreesd. Maar zij waren bevreesd omdat de heerlijkheid van de Heere hen omscheen. Zij waren bevreesd omdat zij midden in hun leven gesteld werden voor de heilige God. Dwars door onze vrees heen kan het Christusfeest worden. Juist als we in de ontmoeting met de heilige God zien dat wij onrein en schuldig zijn, worde het ons verkondigd: hier is voor u de grote blijdschap. In het Kind dat geboren is in Bethlehem geeft God aan ons de Zaligmaker, Die voor ons in de plaats de grote vrees inging van het lijden, de Godverlatenheid en de dood.
Hij heeft de oorzaak van de grote vrees, namelijk de zonde, weggenomen. En dat geeft de grote blijdschap. Er kan grote blijdschap zijn, omdat in Christus de zonden vergeven worden. Achter de kribbe zien we het kruis, maar dan ook de verlossing die is bewerkt door Jezus Christus. Hij is God de Zoon, Die om ons te redden mens werd. Daarom kan er nu de grote blijdschap verkondigd worden, want we hebben een Heere, Die iedere zondaar die tot Hem komt, redt van het oordeel. Dit is de grote blijdschap die het uithoudt in leven en in sterven, en die ons troost en houvast geeft bij alle vrees die er kan zijn in een mensenleven.

Deze overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 20 december 2002.