Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

Gay op Flakkee wil gevoelig onderwerp bespreekbaar maken

Vrijdag 11 oktober werd voor het eerst op Goeree-Overflakkee de regenboogvlag gehesen bij de Regionale Scholengemeenschap G-O (RGO) te Middelharnis. De regenboogvlag is het symbool voor mensen met een andere geaardheid. De drijvende kracht achter dit initiatief is de stichting Gay op Flakkee. Een club mensen die, rekening houdend met de Flakkeese mentaliteit, het onderwerp homoseksualiteit bespreekbaar wil maken.

Door Martijn de Bonte

Bertrand van den Boogert en Jacqueline Lokker zijn, met drie anderen, de oprichters van Gay op Flakkee. Het doel is het bevorderen van openheid, acceptatie en integratie van mensen met een andere geaardheid. De zoon van Lokker is homo. Maar hij durfde op de middelbare school niet uit de kast te komen, omdat 'hij daar de enige was'. Er was niet echt een rolmodel en er werd op school niet over gepraat. Pas toen hij voor zijn studie naar de stad vertrok kon hij uitkomen voor zijn geaardheid. Het was thuis geen probleem, maar toch zegt Lokker: "Ik heb er wel een nachtje wakker van gelegen, want je kind gaat het misschien niet makkelijk krijgen. De acceptatie is, ook in Nederland, vaak nog ver te zoeken." Daarom zet Lokker zich in voor een eilandcultuur waarin er openlijk kan worden gepraat over seksuele diversiteit.

Openlijk homo

Van den Boogert is geboren en getogen op Goeree-Overflakkee en is een echte eilander. Hij praat het liefst in Flakkees dialect en kan enthousiast vertellen over de geschiedenis en cultuur van de streek. Van den Boogert is kerkelijk opgevoed en had veel vriendinnetjes op de middelbare school. Als hij een jongen op school leuk vond, ging hij er vanuit dat hij zo iemand gewoon zag als een voorbeeld op wie hij wilde lijken wat betreft zijn kleding, schoenen en kapsel. Pas rond zijn zestiende werd duidelijk dat hij sterkere gevoelens heeft voor mannen dan voor vrouwen. Dat is lastig omdat hij vanuit de kerk had geleerd dat homoseksuele gevoelens zondig zijn. Hij vertelt openhartig: "In het begin heb ik gebeden om genezing." Na een lang proces heeft hij besloten om openlijk homo te zijn, ondanks deze stap is hij wel christen gebleven en kerkelijk lid van de Exoduskerk in Sommelsdijk.

Begrip

De mensen van Gay op Flakkee begrijpen dat het onderwerp voor veel mensen op het eiland lastig en onbekend is. Ze gaan dan ook niet de barricaden op voor homorechten, maar willen graag de dialoog aangaan met respect voor andere opvattingen. Als iemand homoseksuele gevoelens heeft maar er zelf, uit vrije wil voor kiest om deze niet te uiten, hebben ze daar begrip voor. Maar legt Lokker uit: "Het kan nooit aan mensen worden opgelegd. Je kunt iemand niet dwingen de rest van zijn of haar leven alleen te blijven." Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is om er in ieder geval over te kunnen praten, daarom willen ze graag naar iemand's verhaal luisteren. Daarnaast kunnen ze mensen doorverwijzen naar een andere organisatie. Bijvoorbeeld Contrario, een landelijke vereniging voor homo's en lesbiennes van de gereformeerde kerken. Lokker vertelt dat ze pas is wezen luisteren op een avond van Contrario in Zeeland voor ouders van een homo of lesbienne. Ze vertelt: "Ik was verrast door de positieve houding van de ouders die hun kind gewoon accepteren ondanks dat er binnen hun kerken weinig ruimte is voor homoseksualiteit."

Christen

Van den Boogert legt uit dat christenen met een andere geaardheid hier op een verschillende manier mee omgaan. "Er zijn er die er voor kiezen om het te negeren en een gewoon huwelijk aan te gaan. Die raken vaak op latere leeftijd in de knel," geeft hij aan. "Daarnaast zijn er christenen die het accepteren en er voor uitkomen, maar geen relatie aan gaan met een partner van hetzelfde geslacht. Die zien het als hun kruis dat ze alleen door het leven moeten gaan en zoeken in het geloof steun om dit kruis te dragen. Tenslotte is er een groep binnen het christelijke geloof die de ruimte ziet om als man een relatie met een man aan te gaan of als vrouw met een vrouw. Zo is er op het eiland van de circa vijftien kerkgenootschappen één kerk waar een kerkelijke verbintenis tussen partners van hetzelfde geslacht kan worden gesloten."

Openheid

De twee bestuursleden geven aan dat het hoog tijd wordt dat er meer openheid komt op het eiland. "Er zijn veel homo's en lesbiennes weggegaan van het eiland. Gelukkig worden ze niet openlijk weggepest, zoals het homostel in Utrecht waar er bakstenen door de ramen werden gegooid. Ze gaan weg omdat ze genegeerd worden en weinig aansluiting vinden in de maatschappij." Een ander argument waarmee de oprichters pleiten voor meer openheid is dat er in verschillende onderzoeken naar voren komt dat Nederlandse jongeren met een andere seksuele geaardheid veel vaker zelfmoordgedachten hebben. In een onderzoeksrapport van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Trimbos instituut staat dat één op de tien jongeren weleens zelfmoordgedachten heeft. Onder jongeren met een andere seksuele geaardheid is dat aantal vijf keer zo hoog. "Daarom pleiten wij voor lessen op de middelbare scholen over dit onderwerp, iets wat wettelijk ook verplicht gesteld is." Een voorzichtige schatting is volgens Van den Boogert, dat ruim zes procent van de jongeren gevoelens heeft voor mensen van hetzelfde geslacht. "Dat zijn er minimaal honderd per scholengemeenschap," geeft Lokker aan. "Die jongeren moeten informatie krijgen en hun verhaal kwijt kunnen."

Congres

Op 27 november organiseert de stichting een congres op het eiland. Hiervoor worden alle maatschappelijke organisaties zoals de gemeente, kerken, zorginstellingen en scholen uitgenodigd. Burgemeester Grootenboer zal het congres openen. Met het congres vult de stichting haar doelstelling in: het bespreekbaar maken van homoseksualiteit.

Meer informatie staat op de website: www.gayopflakkee.nl