Psychologe Karina Roozemond (midden) en haar partner Boudewijn Goedhart. Links Moniek van Munster met de bril op haar neus die licht en geluid geeft. (Foto: Dorien Kickert)
Psychologe Karina Roozemond (midden) en haar partner Boudewijn Goedhart. Links Moniek van Munster met de bril op haar neus die licht en geluid geeft. (Foto: Dorien Kickert) Foto: Dorien Kickert

Dankzij neurofeedback therapie leven weer op de rails

MIDDELHARNIS - Zo'n twee jaar geleden werd Moniek van Munster uit Middelharnis getroffen door een flinke burn-out. Zij moest haar glasatelier opgeven, leed aan depressies en vergat voortdurend waar ze mee bezig was. In diezelfde tijd startten psychologe Karin Roozemond van Queeste, centrum voor persoonlijke ontwikkeling, en haar partner Boudewijn Goedhart hun therapie op basis van neurofeedback. Zij wilden graag de uitdaging aangaan om Moniek door middel van deze therapie van haar aandacht- en concentratieproblemen af te helpen. De behandeling slaagde: Moniek heeft haar leven weer op de rit en gaat binnenkort aan de slag in een nieuw glasatelier.

Door Dorien Kickert

"Ik was volkomen van slag in die periode," vertelt Moniek over haar burnout. 'Ik vergat wel tien keer op een dag mijn huissleutels, kon me niet concentreren en was overactief. Boudewijn en Karin kende ik persoonlijk, dus durfde ik het wel aan om met hen de Neurofeedback trainingen te ondergaan. Mijn ervaringen heb ik steeds op Facebook gepubliceerd, zodat iedereen mijn voortgang kon bijhouden. We zijn zelfs met zijn drietjes op de regionale TV geweest, 'de huiskamer van Flakkee'. Het was in het begin best belastend, je moet tweemaal per week trainen, maar ik ging werkelijk met sprongen vooruit. Ik voel me nu weer helemaal de oude." Boudewijn en Karin zijn net zo enthousiast over de resultaten die ze met Moniek hebben bereikt. "Het ging precies volgens het boekje,' stelt Boudewijn Goedhart tevreden vast.

Hersengolven

Neurofeedback is een behandelwijze waarbij door middel van het trainen van de hersenen klachten als slaapproblemen, epilepsie, concentratieproblemen en ADHD kunnen verminderen. Het werkt als volgt: aan de hand van een meting via de computer wordt vastgesteld welke hersengolven er actief zijn. Die bepaalde activiteit wordt via een kastje met sensoren aan de computer doorgegeven. "Door simpele oefeningen te doen op een scherm, bijvoorbeeld in het geval van ADHD door kalm en oplettend te zijn, krijg je een positieve terugkoppeling (feedback) als je de juiste hersengolven vertoont. In feite werkt het volgens een soort beloningssysteem," legt Karin uit. "Na verloop van tijd vertoon je dat gewenste gedrag niet alleen tijdens de oefeningen, maar ontwikkel je een natuurlijk gedrag dat je ook elders vertoont."

Thuistrainbril

Queeste heeft met deze therapie inmiddels ook al andere successen geboekt. "Wij hebben al een aantal jongeren goed kunnen helpen, zoals een jongen met ADHD die nu veel lagere dosis Ritalin nodig heeft. Daarbij maken we nu ook gebruik van een thuistrainbril. Deze bril is gekoppeld aan een koptelefoon en wordt aangestuurd door een soort minicomputer. De geluiden die je hoort gaan synchroon met lichtflitsen die je ziet, waardoor de hersenen in een optimale toestand worden gebracht. Er zijn diverse programma's voor, zoals een ontspanningsprogramma of juist een programma waardoor je je beter gaat concentreren. Deze bril ondersteunt de behandeling, dus vooraf stellen wij wel eerst de diagnose. Het voordeel is dat je deze bril thuis kunt gebruiken op de momenten die je zelf kiest. Wij hebben er al een aantal verkocht en de reacties zijn positief."

Ook Moniek van Munster heeft de thuistrainbril gebruikt en is er enthousiast over. "Ik zou er prima mee in slaap kunnen vallen!" Met haar gaat het nu zo goed, dat zij binnenkort in de loods van de kringloopwinkel Goed voor Goed opnieuw een glasatelier gaat beginnen, waarin onder andere workshops zullen worden gegeven.