De huidige ondergrondse containers, zoals hier bij de Dorpstienden in Ouddorp (Foto: Jaap Ruizeveld).
De huidige ondergrondse containers, zoals hier bij de Dorpstienden in Ouddorp (Foto: Jaap Ruizeveld).

Raad akkoord met proefdraaien en testen nieuw afvalinzamelingssysteem

Echter, binnen twee weken na de presentatie zou duidelijk zijn geworden dat aan de voorgenomen startdatum (juli 2021) van onderdelen in het project ‘Goed scheiden loont’ risico’s kleven. Uitstel zou bij de vorige versie van de verordening afvalstoffenheffing betekenen dat (een deel van) de variabele inkomsten wellicht niet kan worden geïnd, omdat het aantal keer dat restafval wordt aangeboden (nog) niet op een betrouwbare manier kan worden geregistreerd. Om financiële risico’s nu tot een minimum te beperken werd de aangepaste verordening opgesteld.

Deze verordening voorziet niet langer in een variabel tarief voor het tweede half jaar van 2021. Dit betekent dat de gemeente voor 2021 alleen een vast tarief invoert. Dat is 242 euro voor eenpersoonshuishoudens en 296 euro voor meerpersoonshuishoudens. Om dit alles te kunnen uitvoeren, moest de raad de gewijzigde verordening 2021 echter nog voor het eind van dit jaar vaststellen. Gebeurde dat niet, dan zou de verordening 2020 van kracht blijven en dat betekende een lagere belastingopbrengst. Met een algemene bezuinigingsopdracht van de raad in uitvoering was dat voor de gemeente financieel niet wenselijk. Daarom staan proefdraaien en testen in 2021 op het programma en worden pas vanaf januari 2022 de belangrijkste spelregels in praktijk gebracht.                                

Motie

Behalve het collegevoorstel was er ook de motie van de fracties Groep Jan Zwerus en Eiland van Vrijheid (indiener Van Alphen), waarin werd gesteld dat plastic scheiden door huishoudens niet meer nodig zou zijn. De raad kon aan de slag om richting besluitvorming te komen. Uiteindelijk werd de verordening met 25-3 stemmen vastgesteld en later sneuvelde de motie met dezelfde stemverhouding 3-25 tegen. Maar voorafgaand ontspon zich een boeiende, felle discussie in de raad die met moeite binnen de perken was te houden. Waarom binnen 14 dagen een gewijzigd voorstel? Wethouder Markwat: "Ik kreeg op het laatste moment informatie. Ik ben daar ook niet gelukkig mee. Maar risico’s van verdere vertragingen in de aanbestedingsprocedure zijn te groot voor een andere insteek." "Het verdient geen schoonheidsprijs", zei Heintjes (VKGO). Met de aanpassing is het tempo van invoering van de maatregelen voor de burgers wellicht beter behapbaar, aldus Keijzer van het CDA. Algemeen werd het belang benoemd van een gedegen informatie en communicatie naar de inwoners, met de oproep dat goed scheiden loont. Het proces moet goed gemonitord worden, vond Grinwis van de SGP. Door de wijzigingen is er onduidelijkheid ontstaan bij de bevolking die nu niet weet wat er staat te gebeuren.

Spel op de wagen

Vervolgens kwam de discussie op de politieke wagen. Van der Meer (EVV) had namens zijn fractie informatie ingewonnen bij de AVR en daaruit bleek dat zij beschikken over machines die plastic van restafval kunnen scheiden. En er zou ruimte zijn om dit ook voor Goeree-Overflakkee te kunnen doen. Scheiden bij de bron was volgens hem dus niet nodig. "Door het afzien van plastic scheiden, worden de investeringen lager en dat geeft lagere heffingen voor de burger", bracht Zwerus in. Van der Meer deed er nog een schepje boven op door te stellen dat de gemeente is overgeleverd aan de RAD. Het Grondstoffenbeleidsplan kwam op tafel dat met het Uitvoeringsplan 2020-2025 was vastgesteld.

Interrupties van woordvoerders volgden zich in rap tempo op. Verschillende partijen vonden het jammer dat de geplande invoerdatum in juli 2021 nu niet start. "Aanpassing van de tarieven krijgt onze steun, maar de verordening in zijn geheel niet", aldus Van der Meer. "Kies voor een loskoppeling." Zwerus probeerde het nog een keer en somde de gemeenten op die zijn gestopt met bronscheiding. Het mocht allemaal niet baten. En toch gaven meerdere fracties aan dat na scheiding bespreekbaar zou kunnen zijn als de evaluatie van de eerste fase in 2021 daartoe aanleiding geeft. "Met kracht raad ik aan de motie GJZ en EVV niet te steunen", zei Markwat. En zo geschiedde. De verordening was al daarvoor vastgesteld.