Fort Prins Frederik afgelopen zomer (Foto: Topview Luchtfotografie).
Fort Prins Frederik afgelopen zomer (Foto: Topview Luchtfotografie).

Groen licht na pittige discussie over aanvullend budget restauratie fort Prins Frederik

Logisch, als het college zelf al constateerde in het voorstel dat de kosten van de uitvoering van het projectplan fors zijn. Anderzijds is het dorp Ooltgensplaat met de restauratie straks een belangrijke publiekstrekkende attractie rijker. Het opknappen van de geschutstoren is - met een vertraging in de oorspronkelijke planning van één jaar - nu afgerond en daarom kon aan de raad een concreet dekkingsvoorstel worden aangeboden gebaseerd op de definitieve kostenopstelling van de restauratie en de (externe) begeleiding.

Veel uitleggen

Markwat moest veel uitleggen en bovendien aangeven dat het fort nog niet klaar is. Dus er komen nog kosten. Wat er allemaal is misgegaan kon pas op het laatst in het restauratieproject worden geconstateerd. Overigens zijn de gedeclareerde kosten volgens hem rechtmatig. Eijkenduijn (PvdA) vond het ongepast dat het geld al is uitgegeven terwijl de raad het budgetrecht heeft. Van de zijde van VVD en CDA werd gevraagd om een heldere doorkijk naar de toekomst. Hoe gaan we verder? Heintjes (VKGO) uitte zijn zorgen hoe het project is uitbesteed. Pipping (CU) stelde dat de extra kosten wel extreem hoog zijn ten opzichte van de geraamde kosten. Hij drong aan op een nieuw overzicht van de totale kosten. Heeft men het wel onder controle en zijn risico’s aan de voorzijde wel op de juiste wijze in kaart gebrach? Is het eind nu wel in zicht, vroeg Van der Meer (EVV) zich af. Toch een positief puntje is dat de provincie Zuid-Holland bereid zou zijn een aanvullende subsidie van 200.000 euro te verstrekken. Een besluit over deze toezegging wordt overigens pas in mei/juni 2021 verwacht.

Op koers

Wel opvallend uitvoerig besteedt de wethouder in de budgetaanvragen aandacht aan de tussentijdse informatie die zij gedurende het uitvoeringsproces fort Prins Frederik met de raad heeft gedeeld. Zo was onder andere in een raadsbrief (augustus 2020) al gemeld dat de meerkosten naar verwachting 550.000 euro zouden bedragen. Nu inmiddels de niet-vergunde bebouwing is verwijderd, bijna alle niet toegestane permanente bewoning is beëindigd en de oorspronkelijke toegangsbrug is gereconstrueerd, ligt de einduitvoering van het projectplan als geheel stevig op koers, stelt de portefeuillehouder.