Aanvullend budget voor Duurzaamheidsleningen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad moest donderdag bij het onderwerp Duurzaamheidsleningen over twee punten een besluit nemen. Al vanaf 2013 besloot de raad om duurzaamheidsleningen beschikbaar te stellen aan particuliere woningbezitters in de gemeente. Omdat het budget nu bijna op is, lag er het voorstel om enerzijds deze inzet voort te zetten en anderzijds een aanvullend krediet te verstrekken van 750.000 euro. De fracties leverden unanieme support.

Door Jaap Ruizeveld

Vanuit de raad werd door Tuk (CU) aan wethouder Both meegegeven dit onderwerp ook bij hypotheekverstrekkers neer te leggen. Heintjes (VKGO) vroeg aandacht voor doe-het-zelvers, mensen met een kleine portemonnee. Een duurzaamheidslening is erop gericht particuliere eigenaren te stimuleren om energiebesparende - en opwekkende maatregelen in de eigen woning te nemen. Dit is van belang richting een aardgasvrije gebouwde omgeving (uiterlijk 2050). De stichting SVn (stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) biedt gemeenten hiervoor een financieringsinstrument dat is ontwikkeld in samenspraak met gemeenten en provincies.

Klimaatkrachtig

De lening hoort bij een duurzame gemeente. Het uiteindelijk doel is de CO2-uitstoot en energiegebruik van particuliere woningen te verlagen en duurzame energieproductie te verhogen. Dit is passend binnen het beleid en sluit goed aan bij de participatie-aanpak rondom Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee die de komende jaren loopt. Bijkomend voordeel voor eigenaren is een toename in comfort, toegevoegde woningwaarde en betere verkoopbaarheid van de woning.