Afbeelding

Beleidsnota Verslavingspreventie biedt handvatten concrete aanpak

Goeree-Overflakkee kent al heel lange tijd een probleem bij het gebruik van genotsmiddelen, met name drugs en alcohol, onder jongeren en (jong) volwassenen. Daarom zet de gemeente, samen met haar partners in het veld, nu in op preventie bij het middelengebruik, het weerbaar maken van jongeren en op samenwerking op het gebied van zorg en handhaving. Uit verschillende onderzoeken, waaronder het rioolwateronderzoek, is aangetoond dat er behoefte is aan een sluitende en integrale aanpak. Wethouder Bruggeman kreeg adviezen (Zwerus: Spreek de jeugd aan in hun eigen taal) en ook een kritische beschouwing van Petra ’t Hoen (PvdA), die in de beleidsnota urgentie en cijfers miste en ook sprak van ambitieloosheid. Ze vond dat magertjes. Van der Boom (SGP) gaf aan dat ook binnen de kerken voorlichting kan worden gegeven bij dit onderwerp. De stichting Ontmoeting heeft voor de geschetste problematiek een veldwerker ingezet.

Aan de slag

Portefeuillehouder Bruggeman stelde dat vol goede moed integraal aan de slag is en wordt gegaan. "De beleidsnota is nu de basis. Er worden veel gesprekken gevoerd. Openheid in deze materie is leidraad." Hij deelde de opmerkingen van fracties dat er van ouders een voorbeeldfunctie wordt verwacht, maar dat er speciale aandacht nodig is voor kwetsbare gezinnen. Ingezet wordt op de aspecten gezondheid en gedrag en daar hoort “tot 18 niks” zeker bij.

Uitvoering

In de beleidsnota worden gevolgen van alcohol en drugs geschetst. Overlast, geweldsdelicten, verwervingscriminaliteit, verkeersongelukken en ziekteverzuim. De beleidsnota Verslavingspreventie biedt handvatten om (overmatig) gebruik van genotsmiddelen en internet/ gamen te voorkomen en mensen gezonde keuzes te laten maken. De nota is onder andere opgesteld op basis van de Visie op het Sociaal Domein, de beleidsnota’s Preventie en Vroeg-signalering en de beleidsnota’s Jeugd. Ze sluit aan bij ambities uit het nationaal Preventieakkoord en de landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020. De uitvoeringsprogramma’s worden in het tweede kwartaal van 2021 aan de raad aangeboden.