Dorpsraad Oude-Tonge wil geen verstedelijking

De brief staat op de lijst Ingekomen stukken bij de raad van 10 december. De Dorpsraad laat weten geschrokken te zijn van de wijzigingen die zijn aangebracht in de oorspronkelijke plannen. Het is volgens de Dorpsraad allemaal behoorlijk ingrijpend voor het dorp en de directe omgeving.

Voor uitvoering van projecten in het nieuwe bestemmingsplan zou onder de inwoners geen draagvlak zijn. Appartementencomplexen van zes verdiepingen en een hoogte van 22 meter passen absoluut niet in het dorpsbeeld, is de algemene mening. Is het verstandig om in het gebied dat de verbinding vormt tussen het historische dorp en het sport- en havengebied daar juist torenhoge galerijflats in de dure en midden sector koop- en huursector te bouwen? Uit een onderzoek van de Dorpsraad bleek juist dat er behoefte is aan starterswoningen en betaalbare huurhuizen voor senioren. De plannen sluiten niet aan bij de vraag in Oude-Tonge. Ook vreest de Dorpsraad voor verstoring van de zichtlijn Havenkanaal en aantasting van het cultuurhistorisch element.

Duidelijk meldt de Dorpsraad dat zij niet tegen nieuwbouw is, maar het moet gaan om woningen die voor eigen inwoners haalbaar zijn. Dus betaalbare senioren- en starterswoningen, passend in de lijn en in de omgeving van bestaande bouw.