Vogelgriep treft Eibaar: 40.000 kippen geruimd

DEN BOMMEL – Bij Eibaar is in een van de stallen met leghennen vogelgriep vastgesteld. Hierdoor moeten de 40.000 kippen geruimd worden en geldt er in een straal van 1 kilometer een vervoersverbod voor onder andere pluimvee, eieren en pluimveemest. Eigenaar Sjef de Baar: "Je ziet je levenswerk vernietigd worden."

Door Erwin Guijt

Bij een bedrijf dat vrije uitloopkippen heeft, wordt iedere drie maanden een bloedmonster genomen en gekeken of ze vogelgriep hebben. Op die manier werd de ziekte recent bij Eibaar geconstateerd. Er volgende eergisteren een bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij kwamen tot de conclusie dat de meeste kippen besmet waren en troffen nog levende virussen aan. Daarom heeft de NVWA de kippen geruimd.

De agrariër heeft elders bij Den Bommel een andere stal met enkele tienduizenden kippen. Die zijn inmiddels eveneens getest of ze zijn besmet met vogelgriep. Vandaag (vrijdag) komt daarvan de uitslag. Als alles goed is, mogen die blijven zitten. Zo niet, dan zullen ook die geruimd moeten worden. De Baar is enorm aangeslagen. "Het is zo onwerkelijk. ’s Ochtends denk je nog dat het een stal met gezonde dieren is, ’s avonds wordt je gebeld dat alles geruimd moet worden. Wat er door je heen gaat valt niet te beschrijven."