Maria Vroegindeweij (links) overhandigt het eerste exemplaar van haar boek aan Elle Hoogervorst van de raad van bestuur van CuraMare (Foto: Klazina de Bakker).
Maria Vroegindeweij (links) overhandigt het eerste exemplaar van haar boek aan Elle Hoogervorst van de raad van bestuur van CuraMare (Foto: Klazina de Bakker).

Maria Vroegindeweij presenteert boek 'Zuster, wat zie jij er raar uit!': “Het is echt een boek met een lach en een traan geworden”

“Het was een heel intense periode”, vertelt Vroegindeweij, die als verzorgende binnen CuraMare op een PG-woongroep werkt. “Daarom begon ik destijds na mijn werk een dagboek bij te houden. Dat deed ik in de eerste plaats voor mezelf, om de emoties van me af te schrijven. Later heb ik deze verhalen gedeeld met anderen en daar kreeg ik positieve reacties op. Voor zorgmedewerkers zijn veel dingen herkenbaar. Voor mensen van buitenaf zijn de dagboekfragmenten juist weer een bijzonder inkijkje in de zorg aan mensen met dementie.”

Niet lang na het verschijnen van de verhalen op onder andere Curanet, het interne netwerk van CuraMare, kwam de vraag of de stukjes niet gebundeld konden worden. Vroegindeweij besloot hiermee aan de slag te gaan. “Toen kwam ik in een soort van rollercoaster terecht. Ik moest op zoek naar een uitgever, maar daarnaast ben ik ook met het management van CuraMare in gesprek gegaan. Er zaten veel haken en ogen aan dit boek, vooral als je denkt aan de wet op de privacy.” Dat betekende onder andere dat Vroegindeweij heel veel mensen moest gaan benaderen om toestemming te vragen voor publicatie van de verhalen. “Want ook al noem ik geen namen, het gaat wel om herkenbare situaties. Uiteindelijk is het gelukt om iedereen die in het boek voorkomt te benaderen. Dankzij hun toestemming kon ik mijn boek uitgeven.” Ook het zoeken van een uitgever was een behoorlijke klus. “Er was heel veel belangstelling van uitgeverijen”, lacht Vroegindeweij. ‘Ik ben uitgekomen bij uitgeverij Aspekt. Zij hebben binnen korte tijd enorm veel werk verzet. Zo kon het boek deze maand nog worden uitgebracht.”

Ook bij de presentatie is er aan belangstelling geen gebrek. Het boek wordt met groot enthousiasme ontvangen. Er zijn dan ook al veel exemplaren in bestelling. Vroegindeweij spreekt de aanwezigen kort toe, op een persoonlijke en spontane manier. Ze bedankt haar collega’s en leidinggevenden voor hun steun en betrokkenheid. Naast haar familie en medewerkers van CuraMare is er familie van bewoners aanwezig. Sommige daarvan hebben een ouder verloren aan corona. Ook zij worden bedankt door Vroegindeweij: “Dank dat ik jullie persoonlijke verhalen heb mogen delen. Zo mooi dat ik ze op kon nemen in mijn boek!” Maar ook de familie en nabestaanden van de bewoners zijn dankbaar. “Nu kunnen we eindelijk lezen hoe het allemaal gegaan is”, zegt een dochter, wier moeder is overleden. “We wisten helemaal niets. Dit helpt enorm bij de verwerking.”

'Zuster, wat zie jíj er raar uit!' geeft een realistisch beeld van de zorg aan mensen met dementie. “Het is echt een boek met een lach en een traan geworden”, beaamt Vroegindeweij. “Je leest over de heftigheid van corona en wat dat met de bewoners doet, maar ook over de mooie en vrolijke momenten. Want humor is bij mensen met dementie ontzettend belangrijk.”

Na haar inleidende woorden overhandigt de schrijfster het eerste exemplaar van haar boek officieel aan Ellen Hoogervorst, lid van de raad van bestuur van CuraMare. Zij was nauw betrokken bij het hele proces. Na afloop van de boekpresentatie is er tijd voor een feestelijk hapje en drankje. 'Zuster, wat zie jíj er raar uit!' is voor 16,95 euro te koop in de plaatselijke boekhandels, bij Bol.com en via de website van Maria Vroegindeweij: pgcoronazuster.com.