Impressie van de Beroepscampus (Beeld: RoosRos architecten)
Impressie van de Beroepscampus (Beeld: RoosRos architecten)

Na afronding bouw Beroepscampus-Zuid nu door naar het vervolgtraject Noord

Nu de Nieuwbouw - Zuid is afgerond, willen betrokken partijen zo snel mogelijk met Nieuwbouw - Noord starten. Aanvankelijk was het voornemen direct na de oplevering van Zuid door te bouwen, maar dit was niet mogelijk. Dit komt door het positieve feit dat veel partijen besloten aan de ontwikkeling van Nieuwbouw - Noord deel te nemen. Daardoor was er meer voorbereidingstijd nodig was om zaken goed met elkaar af te stemmen.

Processtart

In de raadsvergadering van 12 juli 2018 zijn besluiten genomen over de ontwikkeling van Nieuwbouw - Noord. Aanleiding was stappen te zetten bij de continuïteitsproblemen van Edudelta, waardoor deze onderwijsinstelling genoodzaakt werd om haar onderwijs enerzijds bij RGO onder te brengen en anderzijds niet in staat was om de door haar voorgenomen renovatie van de Langeweg 107-109 te realiseren. Omdat op Goeree-Overflakkee veel betekenis wordt gehecht aan het beroepsonderwijs, maakten betrokken partijen zich gezamenlijk sterk voor het behoud van zo breed mogelijk beroepsonderwijs. Dit leidde tot het sluiten van een convenant tussen rijk, gemeente en onderwijsinstellingen en het beschikbaar stellen door de raad van een all-in investeringsbudget van 3.987.300 euro voor vervangende nieuwbouw van ‘de Groene School’.

Nader studie leidde tot inzicht dat de lat hoger dan uitsluitend vervangende nieuwbouw moest worden gelegd. Campus - Noord zou de locatie moeten worden van tastbare samenwerking tussen Onderwijs, Ondernemen en Overheid. In de afgelopen ruim twee jaar is hard gewerkt om dat concreet en realiseerbaar te maken. Er kwam een plan dat breed wordt gedragen. Het beroepsonderwijs krijgt een nog prominentere plaats in de gemeenschap.

Samenwerken

In de campus komt beroepsonderwijs voor leerlingen van 12 tot 20 jaar én cursorisch onderwijs (na- en bijscholing). De campus wordt daardoor de locatie voor Ondernemend Goeree-Overflakkee waar schoolgaande leerlingen, en daarnaast ook al in het bedrijfsleven werkzame medewerkers, worden opgeleid voor niet alleen de huidige maar ook de toekomstige vraag op de arbeidsmarkt. Samenwerking tussen partijen is daarbij nodig om het onderwijs zo optimaal mogelijk op de vraag te laten aansluiten.

In de komende weken zal het bouwheerschap van Campus Noord worden geregeld. Volgens de onderwijsregelgeving zijn de onderwijsinstelling(en) bouwheer, tenzij partijen anders overeenkomen. Een mogelijkheid is dat de gemeente namens de betrokken partijen als gemandateerd bouwheer optreedt. Als dit de wens is van de deelnemers van Campus Noord, dan zal het gemeentebestuur hiertoe een besluit nemen. Eén van de motieven daartoe zou het continuïteitsvoordeel zijn doordat de projectstructuur van Zuid dan in Noord wordt voortgezet.