Afbeelding
Foto:

Neem en lees: En aldaar zal geen nacht zijn

Voor vele van u is de morgen en de middag in uw leven al voorbij. Het is bij de avond en de dag is gedaald. Maar de nacht is nog niet gevallen. Het is nog genadetijd. De Zoon des mensen zoekt en zaligt nog verloren adamskinderen. Nacht staat in de Bijbel vaak in verband met het kwade, met tegenspoed en kruist. Onze zonden zijn er de oorzaak van. Wij hebben de duisternis liever gehad dan het licht. Maar God trekt om Jezus’ wil zondaren uit de duisternis tot Zijn wonderbaar licht. Ook in het leven van Gods kinderen wandelen zij zo vaak nog in het donker. Toch wil de Heere vaak juist dán onderwijzen en opwekken. Zodat het waar wordt: ‘k Zal Zijn lof, zelfs in de nacht, zingen, daar ik Hem verwacht.’ Straks, aan het einde van de tijd, zal er geen nacht meer zijn. Nog wil de Heere de nacht verdrijven in oude (en ook jonge) harten. Zodat het ten tijde des avonds licht mag zijn. Dat is de boodschap die doorklinkt in deze dertig korte overdenkingen in dit boek, dat met name voor ouderen geschreven is.

Nu mag nog de prediking van het Licht der wereld, Jezus Christus, nog uitgaan. Hij heeft zo ernstig en ontdekkend gezegd: ‘En dit is het oordeel, dat het Licht in de wereld gekomen is, en de mensen hebben de duisternis liever gehad dan het licht; want hun werken waren boos (Joh. 3 : 19).

Ds. M. Karens is emeritus predikant in de Gereformeerde Gemeenten. Hij diende de gemeente van Werkendam van 1994 tot 2018. Zonder volledig te zijn volgen hier een aantal onderwerpen, die in de meditaties besproken worden: Nachtelijk bezoek, worsteling bij nacht, nachtelijk stil, Jeruzalem bij nacht, nog steeds nacht, vlucht in de nacht, lege netten in de nacht, een verschil van dag en nacht, nooit meer nacht.

Een duidelijke bundel, de bij onze ouderen, maar ook bij jongeren ingang zal vinden. De onderwerpen zijn uit de praktijk van het leven genomen, gegrond op Gods Woord. Neem en lees!