Afbeelding

Opinie: Buitenaards leven: veel fantasie, geen bewijs

Regelmatig wordt hardop gefantaseerd over buitenaards leven en ook afgelopen week was het weer raak. De voormalige veiligheidschef van het Israëlische ruimteprogramma Haim Eshed deed nogal opmerkelijke uitspraken in een grote Israëlische krant. Volgens hem werken Israël en de VS al een jaar of dertig samen met buitenaardse wezens en is er een ondergrondse basis op Mars “waar Amerikaanse astronauten samenwerken met vertegenwoordigers van de zogenoemde Galactic Federation” (Algemeen Dagblad). President Trump zou dit onlangs bekend hebben willen maken, maar hij zou volgens Eshed zijn tegengehouden door de Federatie 'omdat de mensheid er nog niet klaar voor is'.

Hoewel Eshed alom wordt gerespecteerd, zou je kunnen denken dat de inmiddels 87-jarige man zijn verstand heeft verloren. De meer voor de hand liggende reden voor zijn opvallende verklaringen is een stuk eenvoudiger: publiciteit voor zijn boek, waarin hij zijn verhaal uitgebreid uit de doeken doet. Media die massaal zijn claims communiceren, zijn een garantie voor goede verkoopcijfers. De populariteit van verhalen zoals die van Eshed wordt gevoed door allerlei (strip)boeken, films en games over dit onderwerp. En met name in de laatste twee industrieën gaan miljarden om.

De overtuiging van veel wetenschappers dat de aarde niet de enige plek is waar leven mogelijk is, is goed te verklaren. Ze geloven namelijk allemaal in de evolutietheorie en dan is buitenaards leven eigenlijk onvermijdelijk. Gezien de grootte van het universum en het vermoedelijke aantal planeten daarin, kan het toch niet anders dan dat de aarde niet de enige planeet is waar intelligent leven is. Miljoenen planeten waarop de afgelopen zoveel miljard jaar niets is gebeurd, dat is voor een evolutionist ondenkbaar. ‘Het is er, we hebben het alleen nog niet gevonden’, je leest het in elk artikel dat over buitenaards leven gaat. Maar ondanks die overtuiging ontbreekt nog altijd concreet bewijs die deze overtuiging ondersteunt.

Ook zonder verblind te worden door de dwaling die evolutie heet, blijft de vraag over buitenaards leven natuurlijk een interessante. Het prikkelt immers de fantasie. Toch zou je als christen onrustig kunnen worden van de gedachte dat er zoiets als buitenaards leven zou blijken te zijn. De belangrijkste vraag is ook nu: wat zegt de Bijbel erover? Het antwoord is eenvoudig: niets. In de Bijbel is geen enkele tekst te vinden die wijst op de mogelijkheid van buitenaards leven. En alles wat voor ons mensen belangrijk is om te weten, staat in de Bijbel.

Angst hebben voor de mogelijkheid van het bestaan van aliens is daarom helemaal niet nodig. Als er al buitenaards leven zou zijn, zou dat immers niets afdoen aan het verlossende werk van de Heere Jezus Christus aan het kruis. Een gedachte die meer troost en hoop biedt dan welke wetenschappelijke theorie ook.